Zamiana współrzędnych wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mekeyn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 14 sty 2012, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 2 razy

Zamiana współrzędnych wektora

Post autor: mekeyn »

Witam nie rozumiem jak się zamienia wektor, kiedy mam podnaego jego współrżedne waclowe/sferyczne na układ kartezjański i odwortnie. Dla zobrazowania podam przykład:

\(\displaystyle{ \frac{1}{\rho} \vec{i _{\varphi} } = \left[ \frac{-y}{x^2+y^2} , \frac{x}{x^2+y^2}\right]}\)
ODPOWIEDZ