Oblicz współrzędne wirzchołków trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 15 sty 2007, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 13 razy
Oblicz współrzędne wirzchołków trójkąta
Punkt \(\displaystyle{ P=(\frac{5}{2};-\frac{7}{2})}\) jest środkiem podstawy AB trójkąta ABC którego wierzchołki A,B należą do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2}-4x+y^{2}=21}\). Punkt C pokrywa się ze środkiem okręgu. Wyznacz wierzchołki A,B i pole trójkąta ABC
Ostatnio zmieniony 11 mar 2007, o 17:03 przez nkwd, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Oblicz współrzędne wirzchołków trójkąta
punkt C(2,0) bo taki jest środek okręgu
A(x,y) B(x1,y1)
\(\displaystyle{ \frac{x+x1}{2}=\frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ x+x1=5}\)
\(\displaystyle{ x1=5-x}\)
\(\displaystyle{ \frac{y+y1}{2}=-\frac{7}{2}}\)
\(\displaystyle{ y1=-7-y}\)
A(x,y) B(5-x,-7-y)
no i rozwiazujesz takie rownanko:
\(\displaystyle{ (x-2,5)^2+(y+3,5)^2=(5-x-2,5)^2+(-6-y+3,5)^2}\)
dalej juz dasz rade w razie problemów pisz
A(x,y) B(x1,y1)
\(\displaystyle{ \frac{x+x1}{2}=\frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ x+x1=5}\)
\(\displaystyle{ x1=5-x}\)
\(\displaystyle{ \frac{y+y1}{2}=-\frac{7}{2}}\)
\(\displaystyle{ y1=-7-y}\)
A(x,y) B(5-x,-7-y)
no i rozwiazujesz takie rownanko:
\(\displaystyle{ (x-2,5)^2+(y+3,5)^2=(5-x-2,5)^2+(-6-y+3,5)^2}\)
dalej juz dasz rade w razie problemów pisz
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 15 sty 2007, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 13 razy
Oblicz współrzędne wirzchołków trójkąta
Nie wiem czy dobrze obliczyłem bo wyszło mi że:
-12y=18,5
No i nie wiem czy to podstawiać czy może gdzieś jest bład.
-12y=18,5
No i nie wiem czy to podstawiać czy może gdzieś jest bład.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Oblicz współrzędne wirzchołków trójkąta
mi inaczej wyszło , napisze moje rozwiazanie
\(\displaystyle{ x^2-5x+6,25+y^2+7y+12,25=6,25-5x+x^2+Y^2+5y+6,25}\)
\(\displaystyle{ -5x+7y+12,25=-5x+5y+6,25}\)
\(\displaystyle{ 2y=-6}\)
\(\displaystyle{ y=-3}\)
\(\displaystyle{ x^2-5x+6,25+y^2+7y+12,25=6,25-5x+x^2+Y^2+5y+6,25}\)
\(\displaystyle{ -5x+7y+12,25=-5x+5y+6,25}\)
\(\displaystyle{ 2y=-6}\)
\(\displaystyle{ y=-3}\)