napisać równanie okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 1130
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 156 razy
napisać równanie okręgu
Nie mogę sobie poradzić z prostym zadaniem.
Napisać równanie okręgu przechodzącego przez punkt \(\displaystyle{ (3,2)}\) i stycznego do \(\displaystyle{ Ox}\) w punkcie \(\displaystyle{ (1,0)}\).
No więc szukam okręgu o równaniu \(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
układam układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} (1-a)^2+(0-b)^2=r^2\\ (3-a)^2+(2-b)^2=r^2\end{cases}}\)
i z tego wychodzi mi \(\displaystyle{ a=3-b}\)
..... i nie wiem co dalej...
Napisać równanie okręgu przechodzącego przez punkt \(\displaystyle{ (3,2)}\) i stycznego do \(\displaystyle{ Ox}\) w punkcie \(\displaystyle{ (1,0)}\).
No więc szukam okręgu o równaniu \(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
układam układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} (1-a)^2+(0-b)^2=r^2\\ (3-a)^2+(2-b)^2=r^2\end{cases}}\)
i z tego wychodzi mi \(\displaystyle{ a=3-b}\)
..... i nie wiem co dalej...
Ostatnio zmieniony 4 lis 2012, o 20:48 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 24 lut 2012, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
napisać równanie okręgu
Specjalnie został podany punkt styczności, żeby odczytać \(\displaystyle{ a}\). W przeciwnym wypadku mielibyśmy dwa równania i trzy niewiadome a to niczego dobrego by nie przyniosło.