zamiana równania ogólnego płaszczyzny na równanie parametryc

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Pawel1906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 27 maja 2010, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostróda
Podziękował: 5 razy

zamiana równania ogólnego płaszczyzny na równanie parametryc

Post autor: Pawel1906 »

witajcie,

czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak krok po kroku zamienić równanie ogólne płaszczyzny na jej postać parametryczną?

weźmy równanie postaci \(\displaystyle{ E := \left\{(x, y, z) \in R^{3} \ ; \ 2x + 3y + 4z = 5 \right\}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

zamiana równania ogólnego płaszczyzny na równanie parametryc

Post autor: »

Najprościej odgadnąć dwa dowolne wektory prostopadłe do wektora normalnego \(\displaystyle{ (2,3,4)}\) - mogą to być na przykład \(\displaystyle{ (3,-2,0)}\) i \(\displaystyle{ (0,4,-3)}\); oraz dowolny punkt tej płaszczyzny - może to być na przykład \(\displaystyle{ (1,1,0)}\).

W takim razie przykładowym równaniem parametrycznym jest:
\(\displaystyle{ (x,y,z)= (1,1,0) + t\cdot (3,-2,0) + s\cdot (0,4,-3)}\)

Q.
ilovecola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 lis 2012, o 14:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

zamiana równania ogólnego płaszczyzny na równanie parametryc

Post autor: ilovecola »

w jaki sposób 'odgadnąć' te wektory??
ODPOWIEDZ