Odległość między punktami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
DANIEL1990PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 lis 2012, o 17:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nidzica

Odległość między punktami

Post autor: DANIEL1990PL »

Odległość między punktami \(\displaystyle{ A=(8;-3)}\) i \(\displaystyle{ B=(5;1)}\) wynosi:
A. \(\displaystyle{ 5}\)
B. \(\displaystyle{ 10}\)
C. \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
D. \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\)
Awatar użytkownika
AloneAngel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 630
Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 176 razy

Odległość między punktami

Post autor: AloneAngel »

Skorzystaj z tw. pitagorasa - możesz sobie te punkty narysować na kartce w układzie, lub od razu podstawić, jak umiesz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Odległość między punktami

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ |AB|= \sqrt{(x_B-x_A)^2+(y_B-y_A)^2}}\)
ODPOWIEDZ