Środek odcinka

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
DANIEL1990PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 lis 2012, o 17:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nidzica

Środek odcinka

Post autor: DANIEL1990PL »

Punkty \(\displaystyle{ A=(2;5)}\) i \(\displaystyle{ B=(-2;3)}\) leżą na płaszczyźnie. Środek odcinka \(\displaystyle{ AB}\) ma współrzędne:
A. \(\displaystyle{ (1;0)}\)
B. \(\displaystyle{ (0;4)}\)
C. \(\displaystyle{ (4;0)}\)
D. \(\displaystyle{ (0;8)}\)
Awatar użytkownika
AloneAngel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 630
Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 176 razy

Środek odcinka

Post autor: AloneAngel »

Środek odcinka można wyznaczyć za pomocą wzoru: \(\displaystyle{ S\left( \frac{x_{1}+x_{2}}{2}; \frac{y_{1}+y_{2}}{2}\right)}\)
ODPOWIEDZ