Równoległość i prostopadłość prostych, opisany okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 25 paź 2012, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Równoległość i prostopadłość prostych, opisany okrąg
1 dla jakich wartości parametru m proste są równoległe a dla jakich prostopadłe
\(\displaystyle{ k: 2mx+4y-6=0}\)
\(\displaystyle{ l:-3x-m^2y+6=0}\)
2 Wyznacz współrzędne punktu przecięcia symetralnych boków trójkąta ABC \(\displaystyle{ A(-5,4), B(3,0), C(7,8)}\). Napisz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie.
\(\displaystyle{ k: 2mx+4y-6=0}\)
\(\displaystyle{ l:-3x-m^2y+6=0}\)
2 Wyznacz współrzędne punktu przecięcia symetralnych boków trójkąta ABC \(\displaystyle{ A(-5,4), B(3,0), C(7,8)}\). Napisz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie.
Ostatnio zmieniony 3 lis 2012, o 16:22 przez Sylwek, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bełżyce
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 8 razy
Równoległość i prostopadłość prostych, opisany okrąg
1.
Proste \(\displaystyle{ a_{1}x+b_{1}y+c_{1}=0}\) i \(\displaystyle{ a_{2}x+b_{2}y+c_{2}=0}\) są równoległe, gdy \(\displaystyle{ a_{1}=a_{2}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ 2m=3}\)
\(\displaystyle{ m= \frac{3}{2}}\)
Proste \(\displaystyle{ a_{1}x+b_{1}y+c_{1}=0}\) i \(\displaystyle{ a_{2}x+b_{2}y+c_{2}=0}\) są prostopadłe, gdy \(\displaystyle{ a_{1} \cdot a_{2}= -1 \Rightarrow a_{1}=- \frac{1}{a_{2}}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ 2m=- \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ m=- \frac{1}{6}}\)
Proste \(\displaystyle{ a_{1}x+b_{1}y+c_{1}=0}\) i \(\displaystyle{ a_{2}x+b_{2}y+c_{2}=0}\) są równoległe, gdy \(\displaystyle{ a_{1}=a_{2}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ 2m=3}\)
\(\displaystyle{ m= \frac{3}{2}}\)
Proste \(\displaystyle{ a_{1}x+b_{1}y+c_{1}=0}\) i \(\displaystyle{ a_{2}x+b_{2}y+c_{2}=0}\) są prostopadłe, gdy \(\displaystyle{ a_{1} \cdot a_{2}= -1 \Rightarrow a_{1}=- \frac{1}{a_{2}}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ 2m=- \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ m=- \frac{1}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 167
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
Równoległość i prostopadłość prostych, opisany okrąg
A nie powinno być, że są prostopadłe dla \(\displaystyle{ m= \frac{1}{6}}\)? Bo są dwa minusy przecież.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równoległość i prostopadłość prostych, opisany okrąg
Mogę wiedzieć skąd masz te wzory?murfy pisze:1.
Proste \(\displaystyle{ a_{1}x+b_{1}y+c_{1}=0}\) i \(\displaystyle{ a_{2}x+b_{2}y+c_{2}=0}\) są równoległe, gdy \(\displaystyle{ a_{1}=a_{2}}\)
Proste \(\displaystyle{ a_{1}x+b_{1}y+c_{1}=0}\) i \(\displaystyle{ a_{2}x+b_{2}y+c_{2}=0}\) są prostopadłe, gdy \(\displaystyle{ a_{1} \cdot a_{2}= -1 \Rightarrow a_{1}=- \frac{1}{a_{2}}}\)
Chyba pomyliłaś równania prostych.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bełżyce
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 8 razy
Równoległość i prostopadłość prostych, opisany okrąg
Tak, pomyliłam się.anna_ pisze:Mogę wiedzieć skąd masz te wzory?murfy pisze:1.
Proste \(\displaystyle{ a_{1}x+b_{1}y+c_{1}=0}\) i \(\displaystyle{ a_{2}x+b_{2}y+c_{2}=0}\) są równoległe, gdy \(\displaystyle{ a_{1}=a_{2}}\)
Proste \(\displaystyle{ a_{1}x+b_{1}y+c_{1}=0}\) i \(\displaystyle{ a_{2}x+b_{2}y+c_{2}=0}\) są prostopadłe, gdy \(\displaystyle{ a_{1} \cdot a_{2}= -1 \Rightarrow a_{1}=- \frac{1}{a_{2}}}\)
Chyba pomyliłaś równania prostych.
Mamy, że:
Dla dowolnej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ D}\) prosta o równaniu \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\) jest równoległa do prostej o równaniu \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\).
Dla dowolnej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ D}\) proste o równaniach \(\displaystyle{ Bx-Ay+D=0}\) oraz \(\displaystyle{ -Bx+Ay+C=0}\) są prostopadłe do prostej o równaniu \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równoległość i prostopadłość prostych, opisany okrąg
Aleś namąciła.
Proste \(\displaystyle{ y=a_{1}x+b_{1}}\) i \(\displaystyle{ y=a_{2}x+b_{2}}\) są równoległe, gdy \(\displaystyle{ a_{1}=a_{2}}\)
Proste \(\displaystyle{ y=a_{1}x+b_{1}}\) i \(\displaystyle{ y=a_{2}x+b_{2}}\) są prostopadłe, gdy \(\displaystyle{ a_{1} \cdot a_{2}= -1 \Rightarrow a_{1}=- \frac{1}{a_{2}}}\)
Proste \(\displaystyle{ y=a_{1}x+b_{1}}\) i \(\displaystyle{ y=a_{2}x+b_{2}}\) są równoległe, gdy \(\displaystyle{ a_{1}=a_{2}}\)
Proste \(\displaystyle{ y=a_{1}x+b_{1}}\) i \(\displaystyle{ y=a_{2}x+b_{2}}\) są prostopadłe, gdy \(\displaystyle{ a_{1} \cdot a_{2}= -1 \Rightarrow a_{1}=- \frac{1}{a_{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bełżyce
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 8 razy
Równoległość i prostopadłość prostych, opisany okrąg
Ale te wzory nie do tego zadania. Przy \(\displaystyle{ y}\) nic nie ma.anna_ pisze:Aleś namąciła.
Proste \(\displaystyle{ y=a_{1}x+b_{1}}\) i \(\displaystyle{ y=a_{2}x+b_{2}}\) są równoległe, gdy \(\displaystyle{ a_{1}=a_{2}}\)
Proste \(\displaystyle{ y=a_{1}x+b_{1}}\) i \(\displaystyle{ y=a_{2}x+b_{2}}\) są prostopadłe, gdy \(\displaystyle{ a_{1} \cdot a_{2}= -1 \Rightarrow a_{1}=- \frac{1}{a_{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bełżyce
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 8 razy
Równoległość i prostopadłość prostych, opisany okrąg
Niech:
k: \(\displaystyle{ A_{1}x+B_{1}y+C_{1}=0}\)
l: \(\displaystyle{ A_{2}x+B_{2}y+C_{2}=0}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ k \parallel l \Leftrightarrow A_{1}B_{2}-A_{2}B_{1}=0}\)
\(\displaystyle{ k \perp l \Leftrightarrow A_{1}A_{2}+B_{1}B_{2}=0}\)
k: \(\displaystyle{ A_{1}x+B_{1}y+C_{1}=0}\)
l: \(\displaystyle{ A_{2}x+B_{2}y+C_{2}=0}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ k \parallel l \Leftrightarrow A_{1}B_{2}-A_{2}B_{1}=0}\)
\(\displaystyle{ k \perp l \Leftrightarrow A_{1}A_{2}+B_{1}B_{2}=0}\)