zadanie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kochos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 mar 2007, o 09:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 3 razy

zadanie

Post autor: kochos »

dostałem zadanie od kolegi, który musi je rozwiązać, bo w przeciwnym razie dostanie 1; nie wiem jak je rozwiązać, pomóżcie

jakie pole ma kwadrat, którego przekątna jest o 5 dłuższa od boku???
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

zadanie

Post autor: Vixy »

przekatna ma długość x+5
bok kwadratu ma długość x

korzystam ze wzoru na przekatna kwadartu d=\(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\)
w tym wzorze ogólnym d to przekatna natomiast a bok

\(\displaystyle{ x+5=x\sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ x\sqrt{2}-x=5}\)

\(\displaystyle{ x(sqrt{2}-1)=5



pole kwadratu=\(\displaystyle{ x^2}\)

czyli P=\(\displaystyle{ \frac{25}{(\sqrt{2}-1)^2}}\)}\)
kochos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 mar 2007, o 09:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 3 razy

zadanie

Post autor: kochos »

dzięki
ODPOWIEDZ