Proszę o pomoc, bo naprawdę nie wiem jak to zrobić...
Znaleźć równanie elipsy mającej ogniska na osi \(\displaystyle{ Ox}\) symetryczne względem początku układu wiedząc, że przechodzi ona przez punkt \(\displaystyle{ A(4,-1)}\) i jest styczna do prostej \(\displaystyle{ x+4y-10=0}\).
Znaleźć równanie elipsy
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 2 lis 2012, o 15:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Znaleźć równanie elipsy
Ostatnio zmieniony 2 lis 2012, o 17:26 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Znaleźć równanie elipsy
Nie daję żadnej gwarancji co do poprawności tego rozwiązania, bo wyszło mi coś lekko kosmicznego. No ale zamieszczam to, bo się trochę napociłem
Skoro ogniska są symetryczne względem początku układu i leżą na osi \(\displaystyle{ OX}\) , to środek elipsy jest w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\) , zatem elipsa ta przedstawia się równaniem \(\displaystyle{ \frac{(x - 0)^2}{a^2} + \frac{(y - 0)^2}{b^2} = 1}\) , zatem \(\displaystyle{ \frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} = 1}\) . Ponadto, punkt \(\displaystyle{ A}\) należy do elipsy, i prosta \(\displaystyle{ x + 4y - 10 = 0 \Leftrightarrow y = -\frac{1}{4}x + 2,5}\) ma jeden punkt styczności z elipsą. Zatem da punktu styczności \(\displaystyle{ (x,y)}\) można ułożyć taki układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} = 1\\ \frac{4^2}{a^2} + \frac{(-1)^2}{b^2} = 1\\ \frac{x^2}{a^2} + \frac{(-\frac{1}{4}x + 2,5)^2}{b^2} = 1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} = 1\\ a^2 = \frac{16b^2}{b^2 - 1}\\ \frac{x^2}{a^2} + \frac{x^2 - 10x + 100}{16b^2} = 1 \end{cases}}\)
Z ostatniego równania dostajemy: \(\displaystyle{ x^2b^2 - 10x + 100 - 16b^2 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 0}\) , gdyż jest tylko jeden punkt styczności danej prostej. Zatem \(\displaystyle{ 16b^4 - 100b^2 + 25 = 0}\) . Stąd
\(\displaystyle{ b = \pm \frac{1}{4}\sqrt{10(5\pm \sqrt{21})}}\)
\(\displaystyle{ b}\) jest długością odcinka, więc \(\displaystyle{ b>0}\) , zatem
\(\displaystyle{ b = frac{1}{4}sqrt{10(5pm sqrt{21})}
podstawiam do drugiego równania:
\(\displaystyle{ a^2 = -10(5 \pm \sqrt{21}) + 16}\)
Pamiętamy, że kwadrat liczby rzeczywistej jest nieujemny, więc
\(\displaystyle{ a^2 = -34 + 10\sqrt{21} \Rightarrow a = \pm \sqrt{2(5\sqrt{21} - 17)}}\)
\(\displaystyle{ a}\) jest długością odcinka, więc \(\displaystyle{ a>0}\) , zatem
\(\displaystyle{ a = \sqrt{2(5\sqrt{21} - 17)}}\)
Zatem nasza elipsa...
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{-34 + 10\sqrt{21}} + \frac{y^2}{\frac{5(5 \pm \sqrt{21})}{8}} = 1}\)}\)
Skoro ogniska są symetryczne względem początku układu i leżą na osi \(\displaystyle{ OX}\) , to środek elipsy jest w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\) , zatem elipsa ta przedstawia się równaniem \(\displaystyle{ \frac{(x - 0)^2}{a^2} + \frac{(y - 0)^2}{b^2} = 1}\) , zatem \(\displaystyle{ \frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} = 1}\) . Ponadto, punkt \(\displaystyle{ A}\) należy do elipsy, i prosta \(\displaystyle{ x + 4y - 10 = 0 \Leftrightarrow y = -\frac{1}{4}x + 2,5}\) ma jeden punkt styczności z elipsą. Zatem da punktu styczności \(\displaystyle{ (x,y)}\) można ułożyć taki układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} = 1\\ \frac{4^2}{a^2} + \frac{(-1)^2}{b^2} = 1\\ \frac{x^2}{a^2} + \frac{(-\frac{1}{4}x + 2,5)^2}{b^2} = 1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} = 1\\ a^2 = \frac{16b^2}{b^2 - 1}\\ \frac{x^2}{a^2} + \frac{x^2 - 10x + 100}{16b^2} = 1 \end{cases}}\)
Z ostatniego równania dostajemy: \(\displaystyle{ x^2b^2 - 10x + 100 - 16b^2 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 0}\) , gdyż jest tylko jeden punkt styczności danej prostej. Zatem \(\displaystyle{ 16b^4 - 100b^2 + 25 = 0}\) . Stąd
\(\displaystyle{ b = \pm \frac{1}{4}\sqrt{10(5\pm \sqrt{21})}}\)
\(\displaystyle{ b}\) jest długością odcinka, więc \(\displaystyle{ b>0}\) , zatem
\(\displaystyle{ b = frac{1}{4}sqrt{10(5pm sqrt{21})}
podstawiam do drugiego równania:
\(\displaystyle{ a^2 = -10(5 \pm \sqrt{21}) + 16}\)
Pamiętamy, że kwadrat liczby rzeczywistej jest nieujemny, więc
\(\displaystyle{ a^2 = -34 + 10\sqrt{21} \Rightarrow a = \pm \sqrt{2(5\sqrt{21} - 17)}}\)
\(\displaystyle{ a}\) jest długością odcinka, więc \(\displaystyle{ a>0}\) , zatem
\(\displaystyle{ a = \sqrt{2(5\sqrt{21} - 17)}}\)
Zatem nasza elipsa...
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{-34 + 10\sqrt{21}} + \frac{y^2}{\frac{5(5 \pm \sqrt{21})}{8}} = 1}\)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Znaleźć równanie elipsy
Współrzędne punktu \(\displaystyle{ A(4,-1)}\) nie spełniają równania tej elipsy.777Lolek pisze: \(\displaystyle{ \frac{x^2}{-34 + 10\sqrt{21}} + \frac{y^2}{\frac{5(5 \pm \sqrt{21})}{8}} = 1}\)
-- dzisiaj, o 18:35 --
777Lolek pisze:777Lolek pisze:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} = 1\\ a^2 = \frac{16b^2}{b^2 - 1}\\ \frac{x^2}{a^2} + \frac{x^2 - 10x + 100}{16b^2} = 1 \end{cases}}\)
Z ostatniego równania dostajemy: \(\displaystyle{ x^2b^2 - 10x + 100 - 16b^2 = 0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} = 1\\ a^2 = \frac{16b^2}{b^2 - 1}\\ \frac{x^2}{a^2} + \frac{x^2 - 20x + 100}{16b^2} = 1 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Znaleźć równanie elipsy
Domyślałem się że coś jest nie tak;p a więc błąd przy przemnażaniu, na początku. Ale postępowanie zapewne dobre, Moshi_moshi, zatem po prostu oblicz ten poprawiony układ równań, który podała anna_. Tutaj \(\displaystyle{ \Delta}\) dla \(\displaystyle{ b^2 = t}\) wychodzi śliczna ;p-- 2 lis 2012, o 18:44 --Dziękuję \
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 2 lis 2012, o 15:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Znaleźć równanie elipsy
Jejku, ślicznie Wam dziękuję Przeanalizuję to sobie na spokojnie, obliczę i może w końcu zrozumiem te elipsy ^^ Dzięki jeszcze raz.