Witam mam następujące zadanie:
Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia prostych\(\displaystyle{ 3x + 4y = 5m-7, x-4y = m + 3}\) należy do pierwszej ćwiartki układu współrzędnych?
ok to najpierw zróbmy stosowne założenia:
\(\displaystyle{ x>0}\) \(\displaystyle{ y>0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+4y=5m-7 \\ x-4y=m+3 \end{cases}}\)
dodajemy
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x=6m-4 \\ x-4y=m+3 \end{cases}}\)
otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{1}{4} (6m-4) \\ x-4y=m+3 \end{cases}}\)
podstawiamy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{1}{4} (6m-4) \\ \frac{1}{4} (6m-4)-4y=m+3 / \cdot 4\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{1}{4} (6m-4) \\ 6m-4-16y=4m+12 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{1}{4} (6m-4) \\ -16y=-2m+16 /-16 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{1}{4} (6m-4) \\ y= -\frac{1}{16} (-2m+16) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6m-4>0 \\ -2m+16>0 \end{cases}}\)
Proszę o sprawdzenie bo nie jestem pewien tego zadania ;/
sprawdzenie paramaetru m.
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: o-o
- Podziękował: 23 razy
sprawdzenie paramaetru m.
Ostatnio zmieniony 1 lis 2012, o 22:21 przez kamil13151, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie edytujemy głównych postów, gdy już jest odpowiedź!
Powód: Nie edytujemy głównych postów, gdy już jest odpowiedź!
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
sprawdzenie paramaetru m.
Wszystko dobrze, oprócz jednego znaku:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6m-4>0 \\ -2m+16 \red < \black 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6m-4>0 \\ -2m+16 \red < \black 0 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: o-o
- Podziękował: 23 razy
sprawdzenie paramaetru m.
Mhm Rozumiem...a mam pytanie bo nasze założenia w 1 ćwiartce są \(\displaystyle{ 2x >}\) a u nas jest raz mniejsze i raz większe...czy to oznacza jakiś konflikt czy zadanie jest rozwiązane dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: o-o
- Podziękował: 23 razy
sprawdzenie paramaetru m.
Krótko i konkretnie chodzi mi o to, że założenia chyba nie są spełnione
założenia \(\displaystyle{ x>0}\),\(\displaystyle{ y>0}\) a my otrzymalismy \(\displaystyle{ x>0}\),\(\displaystyle{ y<0}\)
założenia \(\displaystyle{ x>0}\),\(\displaystyle{ y>0}\) a my otrzymalismy \(\displaystyle{ x>0}\),\(\displaystyle{ y<0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
sprawdzenie paramaetru m.
Gdzie tak otrzymałeś?nowik1991 pisze:a my otrzymalismy \(\displaystyle{ x>0}\),\(\displaystyle{ y<0}\)