Witam mam zadanie tego typu z algebry...
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P(1,1)}\) i tworzącej kąt \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) z dodatnim kierunkiem osi OX.
Moje przemyślenia są takie, że prosta będzie równoległa do osi OX i będzie miała równanie typu \(\displaystyle{ y=1}\) ale nie wiem jak to pokazać i jak rozwiązać to zadanie...
Proszę o pomoc.
Napisz rownanie prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: o-o
- Podziękował: 23 razy
Napisz rownanie prostej
Czyli można powiedzieć, że \(\displaystyle{ \tg 60^{o}= a}\)?
czyli \(\displaystyle{ a= \sqrt{3}}\)?
I jeżeli \(\displaystyle{ a= \sqrt{3}}\) to liczymy prostą ze wzoru \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ y=ax=b}\)
\(\displaystyle{ 1= \sqrt{3}+b}\)
\(\displaystyle{ b=1- \sqrt{3}}\)
Więc wzór byłby trochę dziwny ale: \(\displaystyle{ y= \sqrt{3}x+1- \sqrt{3}}\)
czyli \(\displaystyle{ a= \sqrt{3}}\)?
I jeżeli \(\displaystyle{ a= \sqrt{3}}\) to liczymy prostą ze wzoru \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ y=ax=b}\)
\(\displaystyle{ 1= \sqrt{3}+b}\)
\(\displaystyle{ b=1- \sqrt{3}}\)
Więc wzór byłby trochę dziwny ale: \(\displaystyle{ y= \sqrt{3}x+1- \sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2012, o 21:29 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tangens to \tg
Powód: Tangens to \tg
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Napisz rownanie prostej
Tak.nowik1991 pisze:Czyli można powiedzieć, że \(\displaystyle{ tg 60^{o}= a}\)?
...
Więc wzór byłby trochę dziwny ale: \(\displaystyle{ y= \sqrt{3}x+1- \sqrt{3}}\)
Wygląda normalnie.