wektory(twierdzenie cosinusow)
wektory(twierdzenie cosinusow)
Korzystając z własności iloczynu skalarnego udowodnij twierdzenie cosinusów \(\displaystyle{ a ^{2} + b ^{2} -2ab\cos \gamma = c ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 29 paź 2012, o 15:26 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
wektory(twierdzenie cosinusow)
Iloczyn skalarny pary wektorów to iloczyn ich norm i wartości cosinusa kąta między nimi.
Gdy \(\displaystyle{ a,b}\) - normy wektorów \(\displaystyle{ \alpha, \beta}\) zaczepionych w tym samym punkcie , c - norma wektora \(\displaystyle{ \gamma= \alpha - \beta}\) (ljub \(\displaystyle{ \beta - \alpha}\) ) to weź \(\displaystyle{ \alpha =(x,y), \beta =(p,q), \gamma=(x-p,y-q)}\) (czy też odwrotnie), dalej chyba widać metodę postępowania, rozwiązanie jest do bólu schematyczne, pewnie można fajniej, ale cóż...
Gdy \(\displaystyle{ a,b}\) - normy wektorów \(\displaystyle{ \alpha, \beta}\) zaczepionych w tym samym punkcie , c - norma wektora \(\displaystyle{ \gamma= \alpha - \beta}\) (ljub \(\displaystyle{ \beta - \alpha}\) ) to weź \(\displaystyle{ \alpha =(x,y), \beta =(p,q), \gamma=(x-p,y-q)}\) (czy też odwrotnie), dalej chyba widać metodę postępowania, rozwiązanie jest do bólu schematyczne, pewnie można fajniej, ale cóż...
wektory(twierdzenie cosinusow)
\(\displaystyle{ \vec{c} = \vec{a} - \vec{b}
pomnozylem obustronnie przez \left( \vec{a} - \vec{b} \right)
dalej proste obliczenia i
wyszlo ze
c^{2} = a^{2} + b^{2} -2abcos \alpha
moze byc ?}\)
pomnozylem obustronnie przez \left( \vec{a} - \vec{b} \right)
dalej proste obliczenia i
wyszlo ze
c^{2} = a^{2} + b^{2} -2abcos \alpha
moze byc ?}\)