Wzór prostej przechodzącej przez 2 pkty

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
malyM9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 2 sty 2012, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 38 razy

Wzór prostej przechodzącej przez 2 pkty

Post autor: malyM9 »

Dobry wieczór : )

Chciałbym zapytac dlaczego do wzoru podanego w tytule wątku:
\(\displaystyle{ (x _{2}-x _{1})(y-y _{1})=(y _{2}-y _{1})(x-x _{1} )}\) , nie mogę podstawic punktu w postaci

\(\displaystyle{ P=(x ; x+2)}\),

w sensie że:

\(\displaystyle{ x=x _{1}}\)

\(\displaystyle{ x+2=y _{1}}\)
?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wzór prostej przechodzącej przez 2 pkty

Post autor: anna_ »

A kto powiedział, że nie możesz?
malyM9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 2 sty 2012, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 38 razy

Wzór prostej przechodzącej przez 2 pkty

Post autor: malyM9 »

No to jaki bedzie wzór prostej przechodzącej przez \(\displaystyle{ A=(2,4)}\) i przecinającej wykres funkcji \(\displaystyle{ y=3x+2}\)
?

Jako punkt B wziąłbym \(\displaystyle{ B=(x ; 3x+2)}\) (wiem ze moglbym obrac jakis konkretny punkt z tej prostej, bez iksów ale nie o to mi chodzi)
i bym podstawił do wzoru z pierwszego postu, ale to nie wychodzi ; /
dlaczego?

Np. tutaj : ciach (przepraszam za link do konkurencji, ale chodzi mi konkretnie o ten przykład, a najbardziej cenię sobię Waszą pomoc) w sposobie I
punkt A nie ma wspolrzednych z iksami tylko z t.
Nie rozumiem dlaczego tak musi byc ; /
Ostatnio zmieniony 28 paź 2012, o 19:05 przez malyM9, łącznie zmieniany 2 razy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wzór prostej przechodzącej przez 2 pkty

Post autor: anna_ »

Za mało danych. Takich prostych będzie nieskończenie wiele.
malyM9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 2 sty 2012, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 38 razy

Wzór prostej przechodzącej przez 2 pkty

Post autor: malyM9 »

Spójrz na edycje mojego poprzedniego postu, jeśli możesz ; )
ODPOWIEDZ