Dwa punkty dzielą odcinke o końcach A=(17, 31) i B=(53, 58) na trzy równe części. Znajdź współrzędne tych punktów.
Może mi ktoś powiedzieć czy mój zapis jest poprawny?
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[36,27] \Rightarrow \frac{1}{3} \vec{AB}=[12, 9]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC}= \vec{A( \frac{1}{3}AB) }=[29, 40]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AD}= \vec{A \frac{2}{3}AB) }=[41, 49]}\)
Wynik niby dobry ale czy zapis to nie wiem Dx.
Dwa punkty dzielą odcinek na trzy równe odcinki
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Dwa punkty dzielą odcinek na trzy równe odcinki
Metoda rozwiązania poprawna, ale zapis niekoniecznie.
Powinno być \(\displaystyle{ \vec{AC}=\frac{1}{3}\vec{AB}=[12,9]\implies C=(17+12,31+9)=(29,40)}\) itd.
Powinno być \(\displaystyle{ \vec{AC}=\frac{1}{3}\vec{AB}=[12,9]\implies C=(17+12,31+9)=(29,40)}\) itd.