równanie okregu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

równanie okregu

Post autor: Vixy »

Napisz równanie okregu o srodku S(1,1), który na prostej x-y+4=0 odcina cieciwe długosci \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\)


skorzystam ze wzoru na odległosc punktu od prostej (wyszło mi 4) , nastepnie skorzystalam z tw.pitagorasa i r wyszlo mi rowne 18 , w odpowiedzi jest 10 gdzie błąd?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

równanie okregu

Post autor: wb »

Odległość środka od prostej wynosi 2√2 a nie 4.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

równanie okregu

Post autor: Vixy »

napisałbys mi do tego obliczenia? , ja nie widze błedu
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

równanie okregu

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ d=\frac{|1-1+4|}{\sqrt{1^2+(-1)^2}}=\frac{4}{\sqrt2}=2\sqrt2}\)
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

równanie okregu

Post autor: Vixy »

aa no racja, juz widze ten swój błąd

aa potem jak licze ten promien z tw.pitagorasa to przyprostokatna bedzie cala dlugoscia cieciwy czy polowa?? ja powiedzialabym ze połowa
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

równanie okregu

Post autor: wb »

Tak, połowa!
ODPOWIEDZ