Najmniejszy obwód

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
grzegorz87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Gory
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 53 razy

Najmniejszy obwód

Post autor: grzegorz87 »

Dane są punkty A=(1,1) , B=(6,2) . Na prostej o równianiu y=4 wyznacz punkt C, tak aby trójkąt ABC miał najmniejszy obwód.
Za pomoc dziękuję
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Najmniejszy obwód

Post autor: Lady Tilly »

\(\displaystyle{ min=\sqrt{26}+\sqrt{9+(x-1)^{2}}+\sqrt{4+(x-6)^{2}}}\) dla x=3,5 około.
ODPOWIEDZ