Równanie okręgu i koła

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Hajtowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 754
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 213 razy
Pomógł: 5 razy

Równanie okręgu i koła

Post autor: Hajtowy »

Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu danego równaniem :

\(\displaystyle{ g)x^2+y^2-2 \sqrt{2}x+4 \sqrt{2}y+6=0}\)
\(\displaystyle{ h)3x^2+3y^2+18x-6y-2=0}\)

Bardzo bym prosił o rozwiązanie tych 2 przykładów
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Równanie okręgu i koła

Post autor: wujomaro »

Gotowców nie będzie.
Wzoruj się na swoim poprzednim temacie:
310925.htm
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Hajtowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 754
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 213 razy
Pomógł: 5 razy

Równanie okręgu i koła

Post autor: Hajtowy »

wujomaro, jakbym dał radę sobie z tymi dwoma przykładami, to bym nie prosił o "gotowca" jak Ty to nazwałeś... Twój post jest zbędny.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Równanie okręgu i koła

Post autor: wujomaro »

W porządku, spokojnie.
\(\displaystyle{ x^{2}-2 \sqrt{2}x=\left( x- \sqrt{2} \right)^{2}-2}\)
Z \(\displaystyle{ y}\) podobnie.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Hajtowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 754
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 213 razy
Pomógł: 5 razy

Równanie okręgu i koła

Post autor: Hajtowy »

\(\displaystyle{ x^2+y^2-2 \sqrt{2}x+4 \sqrt{2}y+6=0}\)

\(\displaystyle{ ( x- \sqrt{2})^{2}-2+(y+2 \sqrt{2})^2-8+6=0}\)

\(\displaystyle{ ( x- \sqrt{2})^{2}+(y+2 \sqrt{2})^2-4=0}\)

\(\displaystyle{ ( x- \sqrt{2})^{2}+(y+2 \sqrt{2})^2=4}\)

\(\displaystyle{ S(\sqrt{2},-2 \sqrt{2}) \rightarrow r=2}\)

A teraz jak przykład 'h' zrobić?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Równanie okręgu i koła

Post autor: loitzl9006 »

h) ja bym to podzielił najpierw przez \(\displaystyle{ 3}\) obustronnie - potem myślę że sobie poradzisz, jak nie - to pisz.
Awatar użytkownika
Hajtowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 754
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 213 razy
Pomógł: 5 razy

Równanie okręgu i koła

Post autor: Hajtowy »

loitzl9006, rozkminione zadanie
Dzięki
ODPOWIEDZ