Dla jakich wartosci parametru a równanie \(\displaystyle{ x^2+y^2-2ax-a^2+2a=0}\) opisuje okrag styczny do prostej x=4.
w tym zadaniu za x dalam 4 i rozwiazywalam to dla \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
wyszło mi y=\(\displaystyle{ \sqrt{7}}\)
nastepnie podstawiłam do rownania okregu \(\displaystyle{ 16+7-8a-a^2+2a=0}\)
rozwiazuje to dla \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
czy dobrze ?
okrag styczny do prostej
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
okrag styczny do prostej
\(\displaystyle{ 16+y^{2}-6a-a^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-64+24a+4a^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ a_{1}=-8}\) oraz \(\displaystyle{ a_{2}=2}\)
\(\displaystyle{ \Delta=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-64+24a+4a^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ a_{1}=-8}\) oraz \(\displaystyle{ a_{2}=2}\)
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
okrag styczny do prostej
no jesli \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
to mi wychodzi \(\displaystyle{ 16+y^2-6a-a^2=0}\)
\(\displaystyle{ 36+4(y^2+16)=0}\)
no i mi nie wychodzi tak jak tobie .Gdzie popełniłam błąd?
to mi wychodzi \(\displaystyle{ 16+y^2-6a-a^2=0}\)
\(\displaystyle{ 36+4(y^2+16)=0}\)
no i mi nie wychodzi tak jak tobie .Gdzie popełniłam błąd?