Napisz równanie prostej prostopadłej to wektora \(\displaystyle{ \vec{u}}\) i przechodzącej przez punkt P, gdy :
a)\(\displaystyle{ \vec{u}=[-1,2],P=(0,3)}\)
b)\(\displaystyle{ \vec{u}=[-3,-2],P=(1,-3)}\)
c)\(\displaystyle{ \vec{u}=[-2,-2],P=(2,2)}\)
Prosta i wektor, warunki prostopadłości
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Prosta i wektor, warunki prostopadłości
Ad a:
Prostą prostopadłą do wektora \(\displaystyle{ \vec{u}}\) jest np. prosta przechodzaca przez punkty (-1,0) i (0,2). Równanie tej prostej to y=2x+2. Szukamy prostej y=ax+b prostopadłej do niej, więc \(\displaystyle{ a= -\frac{1}{2}}\). Skoro szukana prosta przechodzi przez punkt P=(0,3), to \(\displaystyle{ b=3}\), czyli \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2} x+3}\).
Kolejne przykłady rozwiązujesz podobnie.
Prostą prostopadłą do wektora \(\displaystyle{ \vec{u}}\) jest np. prosta przechodzaca przez punkty (-1,0) i (0,2). Równanie tej prostej to y=2x+2. Szukamy prostej y=ax+b prostopadłej do niej, więc \(\displaystyle{ a= -\frac{1}{2}}\). Skoro szukana prosta przechodzi przez punkt P=(0,3), to \(\displaystyle{ b=3}\), czyli \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2} x+3}\).
Kolejne przykłady rozwiązujesz podobnie.
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Prosta i wektor, warunki prostopadłości
Jeśli lepiej to widzisz, to możesz oczywiście namalować szkic w układzie współrzędnych. A ta prosta ma być równoległa do danego wektora, ale nie musi koniecznie być tą, która go zawiera
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Prosta i wektor, warunki prostopadłości
znaczy się najpierw napiszę wzór prostej pokrywającej się z wektorem, a potem prostopadłej do niej i przechodzącej przez ten punkt. Mi się zdaje że tak też powinno być dobrze
aha, mam jako wskazówkę coś takiego:
aha, mam jako wskazówkę coś takiego:
ale nie wiem za bardzo jak z tego tutaj skorzystać...Jeśli \(\displaystyle{ \vec{u}=[A,B]}\), to prosta l taka że \(\displaystyle{ l\perp \vec{u}}\) ma równanie Ax+By+C=0
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 08:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Belchatow
- Podziękował: 13 razy
Prosta i wektor, warunki prostopadłości
tak odświeżam to zadanie, ale czy tam nie ma jakiejś bzdury?Ad a:
Prostą prostopadłą do wektora \(\displaystyle{ \vec{u}}\) jest np. prosta przechodzaca przez punkty (-1,0) i (0,2). Równanie tej prostej to y=2x+2. Szukamy prostej y=ax+b prostopadłej do niej, więc \(\displaystyle{ a= -\frac{1}{2}}\). Skoro szukana prosta przechodzi przez punkt P=(0,3), to \(\displaystyle{ b=3}\), czyli \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2} x+3}\).
Kolejne przykłady rozwiązujesz podobnie.
po pierwsze chyba nie prostopadłą a równoległą
ale i tak prosta \(\displaystyle{ y=2x+2}\) nie ani równoległa ani prostopadła do danego wektora
bo równoległa to rodzina postaci: \(\displaystyle{ y=-2x+b}\)
bo: wektor ma współrzędne \(\displaystyle{ [-1;2]}\) więc \(\displaystyle{ a=\frac{2}{-1}}\)
także i sam wynik: \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2} x+3}\)
tez musi być źle...
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
Prosta i wektor, warunki prostopadłości
Można to zrobić dużo prościej.
Niech punkt Q(x,y) należy do szukanej prostej.
\(\displaystyle{ \vec{PQ}=[x,y-3]}\)
jest to wektor prostopadły do wektora u. Iloczyn skalarny tych wektorów wynosi 0.
-1x+2(y-3)=0
-x+2y-6=0
czyli: y=1/2x+3
Ponieważ warunek ten zachodzi dla dowolnego punktu szukanej prostej, więc opisuje on szukaną prostą.
Pozdrawiam.
Niech punkt Q(x,y) należy do szukanej prostej.
\(\displaystyle{ \vec{PQ}=[x,y-3]}\)
jest to wektor prostopadły do wektora u. Iloczyn skalarny tych wektorów wynosi 0.
-1x+2(y-3)=0
-x+2y-6=0
czyli: y=1/2x+3
Ponieważ warunek ten zachodzi dla dowolnego punktu szukanej prostej, więc opisuje on szukaną prostą.
Pozdrawiam.