Wielkość i kierunek wektora
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 46 razy
Wielkość i kierunek wektora
Znajdź wielkość i kierunek wektora: \(\displaystyle{ \vec{a} =-3 \vec{k} \times ( \vec{k \times } \vec{j})}\)
odpowiedź: 3j
proszę o jakieś wskazówki, z góry dzięki.
odpowiedź: 3j
proszę o jakieś wskazówki, z góry dzięki.
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Wielkość i kierunek wektora
Wykonaj najpierw wewnętrzny iloczyn (w nawiasie). Wektor wynikowy musi być prostopadły do dwóch wektorów danych, a jako, że i, j i k są wektorami jednostkowymi, otrzymujesz -3i. Minus stąd, że mnożysz \(\displaystyle{ k \times j}\) a nie \(\displaystyle{ j \times k}\) i kąt mierzymy od pierwszego do drugiego wektora. Jest łatwy sposób, żeby to zapamiętać: piszesz sobie:
\(\displaystyle{ i,j,k,i,j,k}\)
w porządku alfabetycznym. Jeżeli twój iloczyn jest w "prawą stronę" (tj. \(\displaystyle{ i \times j}\), \(\displaystyle{ j \times k}\), \(\displaystyle{ k \times i}\)), to wynik jest dodatni. Jeżeli w lewą, ujemny. Oczywiście minus oznacza tutaj zwrot wektora w stosunku do osi.
Teraz spróbuj dokończyć.
\(\displaystyle{ i,j,k,i,j,k}\)
w porządku alfabetycznym. Jeżeli twój iloczyn jest w "prawą stronę" (tj. \(\displaystyle{ i \times j}\), \(\displaystyle{ j \times k}\), \(\displaystyle{ k \times i}\)), to wynik jest dodatni. Jeżeli w lewą, ujemny. Oczywiście minus oznacza tutaj zwrot wektora w stosunku do osi.
Teraz spróbuj dokończyć.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2012, o 21:03 przez Glo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 46 razy
Wielkość i kierunek wektora
Korzystając ze wzoru:
\(\displaystyle{ \vec{a} \times \vec{b} = ab\sin \alpha \vec{n}}\)
działanie \(\displaystyle{ \vec{k} \times \vec{j}}\) przechodzi w \(\displaystyle{ -\vec{k}j}\)
jak teraz policzyć ten iloczyn \(\displaystyle{ -3k \times -kj}\) ??
\(\displaystyle{ \vec{a} \times \vec{b} = ab\sin \alpha \vec{n}}\)
działanie \(\displaystyle{ \vec{k} \times \vec{j}}\) przechodzi w \(\displaystyle{ -\vec{k}j}\)
jak teraz policzyć ten iloczyn \(\displaystyle{ -3k \times -kj}\) ??
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Wielkość i kierunek wektora
O co Ci dokładnie chodzi ?-- 18 paź 2012, o 18:00 --Glo nie powinno być czasem \(\displaystyle{ i\times j,j\times k,k\times i}\) ?Akryl pisze:Korzystając ze wzoru:
\(\displaystyle{ \vec{a} \times \vec{b} = ab\sin \alpha \vec{n}}\)
działanie \(\displaystyle{ \vec{k} \times \vec{j}}\) przechodzi w \(\displaystyle{ -\vec{k}j}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 46 razy
Wielkość i kierunek wektora
Dlatego że \(\displaystyle{ i}\) jest prostopadłe do powierzchni k oraz j?
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Wielkość i kierunek wektora
Bo iloczyn wektorowy jest antyprzemienny. Jeśli \(\displaystyle{ \vec{j} \times \vec{k}= \vec{i}}\),to \(\displaystyle{ \vec{k} \times \vec{j}=- \vec{i}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 46 razy
Wielkość i kierunek wektora
Dzięki i teraz:
\(\displaystyle{ -3 \vec{k} \times- \vec{i} = \vec{j}}\)
?
\(\displaystyle{ -3 \vec{k} \times- \vec{i} = \vec{j}}\)
?
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Wielkość i kierunek wektora
Nie bardzo.Liczby (skalary) mnożysz osobno tj:
\(\displaystyle{ -3 \vec{k} \times- \vec{i}=-3 \cdot (-1) \vec{k}\times \vec{i}=3 \vec{j}}\)
\(\displaystyle{ -3 \vec{k} \times- \vec{i}=-3 \cdot (-1) \vec{k}\times \vec{i}=3 \vec{j}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 46 razy
Wielkość i kierunek wektora
sprawdź proszę jeszcze czy drugi przykład dobrze zrobiłem:
\(\displaystyle{ a=-k \times (2k \times j)}\)
\(\displaystyle{ 2k \times j=-2i}\)
\(\displaystyle{ -k \times -2i=j}\)
\(\displaystyle{ -1 \cdot (-2)k \times i=2j}\)
\(\displaystyle{ a=-k \times (2k \times j)}\)
\(\displaystyle{ 2k \times j=-2i}\)
\(\displaystyle{ -k \times -2i=j}\)
\(\displaystyle{ -1 \cdot (-2)k \times i=2j}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Wielkość i kierunek wektora
Igor V pisze:
Glo nie powinno być czasem \(\displaystyle{ i\times j,j\times k,k\times i}\) ?
Pewnie, że powinno . K jest obok j, już poprawione. Dzięki.