Wektory w fizyce
Wektory w fizyce
dany mamy \(\displaystyle{ \vec{A} = 7i - 13j +0.26k}\) , Znajdź kąt pomiędzy \(\displaystyle{ Ox, Oz, Oy}\)
Ostatnio zmieniony 17 paź 2012, o 20:14 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami[latex], [/latex] umieszczaj całe wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty. Poprawa wiadomości.
Powód: Między tagami
Wektory w fizyce
a czy mogl bys podac wzor rozwiazania tego zadania ? bo niewiem jak wogole sie zabrac do tego
Wektory w fizyce
A więc tak:
oś \(\displaystyle{ O_x = \vec{i} + 0\vec{j} + 0\vec{k}}\) , więc \(\displaystyle{ = i}\).
oś\(\displaystyle{ O_y = 0\vec{i} +\vec{j} + 0\vec{k}}\), więc \(\displaystyle{ = j}\)
oś \(\displaystyle{ O_z = 0\vec{i} + 0\vec{j} + \vec{k}}\), więc \(\displaystyle{ = k}\).
Musisz znaleźć kąty między kolejno, osią \(\displaystyle{ O_x, O_y ,O_z .}\)
Wzór dla osi Ox jest taki:
\(\displaystyle{ \cos\angle(a,x) =\frac{A\circ i}{|A||i|}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \cos\angle (a,x) = (7\cdot 1)+(-13\cdot 0)+(0,26\cdot 0) = 7}\)
A moduły czyli \(\displaystyle{ |i| = 1}\) a a policz sam. Liczy się \(\displaystyle{ \sqrt{x^2 + y^2 + z^2}}\).
oś \(\displaystyle{ O_x = \vec{i} + 0\vec{j} + 0\vec{k}}\) , więc \(\displaystyle{ = i}\).
oś\(\displaystyle{ O_y = 0\vec{i} +\vec{j} + 0\vec{k}}\), więc \(\displaystyle{ = j}\)
oś \(\displaystyle{ O_z = 0\vec{i} + 0\vec{j} + \vec{k}}\), więc \(\displaystyle{ = k}\).
Musisz znaleźć kąty między kolejno, osią \(\displaystyle{ O_x, O_y ,O_z .}\)
Wzór dla osi Ox jest taki:
\(\displaystyle{ \cos\angle(a,x) =\frac{A\circ i}{|A||i|}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \cos\angle (a,x) = (7\cdot 1)+(-13\cdot 0)+(0,26\cdot 0) = 7}\)
A moduły czyli \(\displaystyle{ |i| = 1}\) a a policz sam. Liczy się \(\displaystyle{ \sqrt{x^2 + y^2 + z^2}}\).
Ostatnio zmieniony 30 paź 2012, o 14:47 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .