Krawędzie równoległościanu zadane są wektorami: \(\displaystyle{ a=i+2j}\),
\(\displaystyle{ b=4j}\),
\(\displaystyle{ c=j+3k}\)
wersory:
\(\displaystyle{ i=(1,0,0)}\)
\(\displaystyle{ j=(0,1,0)}\)
\(\displaystyle{ k=(0,0,1)}\)
wychodzącymi z początku układu, czyli:
\(\displaystyle{ \vec{a}=(1,2,0)}\)
\(\displaystyle{ \vec{b}=(0,4,0)}\)
\(\displaystyle{ \vec{c}=(0,1,3)}\)
Znajdź objętość tego równoległościanu.
Problem polega na tym, że ja tu nie widzę równoległościanu jak sobie to narysuję, czy nie powinien być podany przynajmniej jeszcze jeden wektor?
Czy tu mam po prostu do tego wektora a i b dorysować równoległe zaczepione przy ich końcach też wektory \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\)?
I jeśli tak to, czy:
\(\displaystyle{ Ppodst=|b| \cdot h}\)
\(\displaystyle{ h=1}\)
\(\displaystyle{ Ppodst=4}\)
\(\displaystyle{ V=Pp \cdot H=4 \cdot 3=12}\)
Objętość równoległościanu.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 7 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Objętość równoległościanu.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2012, o 16:49 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.