\(\displaystyle{ A_{1}=(x_1,y_1)\\A_{2}=(x_2,y_2)\\A_{3}=(x_3,y_3)}\)
Zakładamy, że \(\displaystyle{ A,B,C}\) są niewspółliniowe (a więc w szczególności \(\displaystyle{ A_1 \neq A_2 \wedge A_2 \neq A_3 \wedge A_1 \neq A_3}\)). Można zauważyć, że w takim razie problem polega na wyznaczeniu współrzędnych punktu będącego środkiem okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\)). Można więc kombinować coś z symetralnymi, ale z tego co sprawdzałem to liczenia jest co najmniej tyle samo ile poniższym sposobem.
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x_1 - x)^2 + (y_1 - y)^2 = r^2 \\ (x_2 - x)^2 + (y_2 - y)^2 = r^2 \\ (x_3 - x)^2+ (y_3 - y)^2 = r^2\end{cases}}\)
Jak się okazuje, rozwiązanie tego układu równań nie jest takie łatwe (wychodzą bardzo zawiłe obliczenia). Jeśli macie jakiś pomysł jak to szybko policzyć (tzn. wyznaczyć \(\displaystyle{ x, y, r}\) to chętnie zobaczę szybkie rozwiązanie).
Jednak ja nie miałem pomysłu jak to zrobić sprytnie i zaplątałem się w obliczeniach. Dlatego zleciłem to zadanie .
Zadałem mu do wyliczenia \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) a oznaczenia punktów zmieniłem w ten sposób (Wolfram ma problem z indeksami, stąd zmiana):
\(\displaystyle{ A_1=(x_1, y_1) = (a, b)\\A_2=(x_2,y_2)=(c,d)\\A_3=(x_3,y_3)=(e,f)}\)
.
Formułka dla Wolframa:
Kod: Zaznacz cały
Solve[{(a - x)^2 + (b - y)^2 == (c - x)^2 + (d - y)^2, (c - x)^2 + (d - y)^2 == (e - x)^2 + (f - y)^2}, {x,y}]
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x_1 - x)^2 + (y_1 - y)^2 = (x_2 - x)^2 + (y_2 - y)^2 \\ (x_2 - x)^2 + (y_2 - y)^2=(x_3 - x)^2+ (y_3 - y)^2 \end{cases}}\)
[url=http://www.wolframalpha.com/]Wolframowi[/url] wyszło, że jeśli:
\(\displaystyle{ -ad+af+bc-be-cf+de\neq 0 \wedge b - f \neq 0}\)
czyli jeśli:
\(\displaystyle{ -x_1 \cdot y_2 + x_1\cdot y_3 + y_1\cdot x_2 - y_1\cdot x_3 - x_2\cdot y_3 + y_2\cdot x_3 \neq 0 \wedge y_1 - y_3\neq 0}\)
to:
\(\displaystyle{ x = \frac{a^2 (-d)+a^2 f-b^2 d+b^2 f+b c^2+b d^2-b e^2-b f^2-c^2 f-d^2 f+d e^2+d f^2}{2\cdot (-a d+a f+b c-b e-c f+d e)}\\
y =-\frac{a^2 (-c)+a^2 e+a c^2+a d^2-a e^2-a f^2-b^2 c+b^2 e-c^2 e+c e^2+c f^2-d^2 e}{2\cdot (-a d+a f+b c-b e-c f+d e)}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ x = \frac{-x_{1}^2\cdot y_{2} + x_{1}^2\cdot y_{3} - y_{1}^2\cdot y_{2} + y_{1}^2\cdot y_3 + y_{1}\cdot x_{2}^2 + y_{1}\cdot y_{2}^2 - y_{1}\cdot x_{3}^2 - y_{1}\cdot y_{3}^2 - x_{2}^2\cdot y_{3} - y_{2}^2\cdot y_{3} + y_{2}\cdot x_{3}^2 + y_{2}\cdot y_{3}^2}{2\cdot (-x_{1}\cdot y_{2} + x_{1}\cdot y_{3} + y_{1}\cdot x_{2} - y_{1}\cdot x_{3} - x_{2}\cdot y_{3} + y_{2}\cdot x_{3})}}\)
\(\displaystyle{ y =-\frac{-x_{1}^2 \cdot x_{2}+x_{1}^2 \cdot x_{3}+x_{1} \cdot x_{2}^2+x_{1} \cdot y_{2}^2-x_{1} \cdot x_{3}^2-x_{1} \cdot y_{3}^2-y_{1}^2 \cdot x_{2}+y_{1}^2 \cdot x_{3}-x_{2}^2 x_{3}+x_{2} x_{3}^2+x_{2} y_{3}^2-y_{2}^2 x_{3}}{2\cdot (-x_{1} \cdot y_{2}+x_{1} \cdot y_{3}+y_{1} \cdot x_{2}-y_{1} \cdot x_{3}-x_{2} \cdot y_{3}+y_{2} \cdot x_{3})}}\)
Pytania:
- Czy to jest dobrze?
Jak to łatwo wyliczyć bez Wolframa?
Skąd Wolframowi wyszedł ten warunek: \(\displaystyle{ -ad+af+bc-be-cf+de\neq 0 \wedge b - f \neq 0}\) (rozumiem, że to mianownik wyniku, ale chciałbym wiedzieć jakie przypadki punktów \(\displaystyle{ A,B,C}\) w ten sposób wykluczamy)? Czyżby tym warunkiem była zapewniona niewspółliniowość \(\displaystyle{ A,B,C}\)?