oblicz współrzędne punktu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Matka Chrzestna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
Podziękował: 143 razy

oblicz współrzędne punktu

Post autor: Matka Chrzestna »

Punkt \(\displaystyle{ B=(-2,-1)}\) jest jednym z końców odcinka \(\displaystyle{ AB}\).
Punkt \(\displaystyle{ M=(2,1)}\) należy do odcinka \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ 3|AM|=|AB|}\).
Oblicz współórzędne punktu \(\displaystyle{ A}\).

Zadanie nie wydawało mi się trudne... jednak nie wiem jak sie do tego zabrać. Nie wiem z jakich własności skorzystać i dlaczego?

dzięki za pomoc
pozdrawiam
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

oblicz współrzędne punktu

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ A=(x;y) \\ \vec{BA}=3\vec{MA}}\)
\(\displaystyle{ [x+2;y+1 ]=3[ x-2;y-1 ]}\)
\(\displaystyle{ [x+2;y+1]=[3x-6;3y-3] \\ x+2=3x-6 y+1=3y-3 \\ x=4 y=2}\)
ODPOWIEDZ