Wektory

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Kiniowaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 mar 2007, o 17:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Włocławek

Wektory

Post autor: Kiniowaaa »

Pomózcie rozwiązać mi te zadania... nie mam pojecia jak to zrobić...związane są z wktorami. mam podstawową matematykę.Zatem:
1. Trójkąty A1A2A3 i B1B2B3 są podobne. Wiadomo, że A1=(-2,0), A2=(1,2), A3=(3,1), B2=(6,5) B3=(7,-2). Oblicz pole trójkąta B1B2B3.

2. Punkty A=(2,5) i C=(0,9) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków.

3. Punkt A=(2,-5) jest wierzchołkiem kwadratu. Jeden z boków kwadratu zawiera się w prostej o równaniu x+2y-7=0. Oblicz pole tego kwadratu.

4. Sprawdż, czy czworokąt ABCD jest trapezem gdy A=(1,3), B=(11,-5) C=(11,0) D=(6,4)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Wektory

Post autor: mat1989 »

2. Punkty A=(2,5) i C=(0,9) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków.
mam pomysł, ale trochę zawiły
iloczyn skalarny wektorów \(\displaystyle{ \vec{CB}}\) i \(\displaystyle{ \vec{CA}}\) musi być równy 0.
A drugie równanie, to że : długość wektrora CB jest równa długości wektora AB. Lub \(\displaystyle{ CB=AC\sqrt{2}}\).
Może ktoś zna jakiś szybszy sposób, ale nic szybszego nie przychodzi mi do głowy.
ODPOWIEDZ