przekształcenia geometryczne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
coolgirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 10 maja 2010, o 15:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk

przekształcenia geometryczne

Post autor: coolgirl »

Wyznacz równanie prostej będącej obrazem prostej \(\displaystyle{ y = -x + 3}\) w symetrii względem punktu \(\displaystyle{ S = (-4,7)}\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2012, o 20:45 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

przekształcenia geometryczne

Post autor: bartek118 »

Wyznacz odległość tego punktu od tej prostej. Następnie musisz przesunąć tą prostą w odpowiednią stronę o podwojoną odległość od tego punktu.
coolgirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 10 maja 2010, o 15:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk

przekształcenia geometryczne

Post autor: coolgirl »

nie rozumiem.. nie można prościej?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

przekształcenia geometryczne

Post autor: piasek101 »

coolgirl pisze:Wyznacz równanie prostej będącej obrazem prostej \(\displaystyle{ y = -x + 3}\) w symetrii względem punktu \(\displaystyle{ S = (-4,7)}\)
A może S jest ,,blisko" prostej ?
ODPOWIEDZ