Równania parametryczne opisujące kwadrat i trójkąt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
MisterWolf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 9 paź 2009, o 20:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 1 raz

Równania parametryczne opisujące kwadrat i trójkąt

Post autor: MisterWolf »

W zadaniu chodzi o opisanie wędrówki (za pomocą równań parametrycznych)
(a) po brzegu kwadratu o wierzchołkach: \(\displaystyle{ (-1,-1), (1,-1), (1, 1), (-1, 1)}\);
(b) po brzegu jakiegoś trójkąta.

Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 9 paź 2012, o 17:50 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Równania parametryczne opisujące kwadrat i trójkąt

Post autor: Lbubsazob »

Chodzi o to, jak zapisać boki kwadratu (trójkąta) w postaci parametrycznej?
Jeżeli bok kwadratu (trójkąta) jest wyznaczony przez punkty \(\displaystyle{ A=\left( a_1,a_2\right), \ B=\left( b_1,b_2\right)}\), to równanie parametryczne tej prostej to \(\displaystyle{ l:\left( a_1,a_2\right)+t\left( b_1-a_1,b_2-a_2\right)}\).
MisterWolf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 9 paź 2009, o 20:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 1 raz

Równania parametryczne opisujące kwadrat i trójkąt

Post autor: MisterWolf »

Poszczególne odcinki to wiem jak opisać. Zastanawiam się natomiast, czy nie dałoby się jednak pojedynczym równaniem jakiejś krzywej opisać całego obwodu tych figur ?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Równania parametryczne opisujące kwadrat i trójkąt

Post autor: Lbubsazob »

Wydaje mi się, że to niemożliwe. Każda z tych prostych jest opisana innym równaniem parametrycznym, więc nie można zapisać ich za pomocą jednego równania.
ODPOWIEDZ