trapez + równania prostych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

trapez + równania prostych

Post autor: mat1989 »

Podstawy trapezu o długościach 5 i 7 zawierają się w prostych o równaniach x-2y+8=0 i x-2y+7=0. Oblicz pole tego trapezu.
Jedyny problem jest z wysokością. Bo mi się wydawało że będzie ona wynosić 1. Ale jak widzę odpowiedź \(\displaystyle{ P=\frac{6\sqrt{5}}{5}}\), to chyba jednak tak nie będzie.
Jest może jakiś wzór na odległość dwóch prostych?
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

trapez + równania prostych

Post autor: Uzo »

wzór na odległość dwóch prostych równoległych:
\(\displaystyle{ l=\frac{|C_{2} - C_{1}|}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

trapez + równania prostych

Post autor: mat1989 »

ok, dzięki
mam, jeszcze jedno zadanie więc nie będę zakładał drugiego tematu.
Punkty o współrzędnych A=(-4;-5), B=(8,0), C=(13,2), D=(1,7) są wierzchołkami czworokąta ABCD.
a)sprawdź czy czworokąt ABCD jest rombem.
b)oblicz jego pole
c)napisz równanie okręgu wpisanego w ten czworokąt.
---------------------------------------------------------------------------------
znaczy się w pierwszym trzeba sprawdzić czy AB=CD i BC=DA? oraz czy te wektory są równoległe?
b)najprościej będzie z przekątnych rombu?
c)tutaj nie mam za bardzo pomysłu
trzmiel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2 mar 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: byd

trapez + równania prostych

Post autor: trzmiel »

odpowiedź jest dobra- sprawdziłem i wychodzi tyle samo.
weź pod uwage trójkąt prostokątny, którego bokiem jest odcinek osi OY między przecinającymi ją prostymi. drugi bok to odcinek funkcji x-2y+7=0, a trzeci bok to prosta prostopadła do osi OY. i wychodzi.
trzeba zastosowac pitagorasa, potem bliczyc wysokosc tegoż trójkąta.
ps. narysuj to sobie
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

trapez + równania prostych

Post autor: mat1989 »

trzmiel pisze:trójkąta.
znaczy się trapezu raczej
a ma ktoś pomysł na 2 zadanie? szczególnie mi chodzi o podpunkt c.
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość/Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 136 razy

trapez + równania prostych

Post autor: baksio »

Środkiem okręgu wpisanego w romb jest punkt przecięcia się przekątnych a \(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}h}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

trapez + równania prostych

Post autor: mat1989 »

ok a te dwa pierwsze podpunkty są dobrze pomyślane?
ODPOWIEDZ