Prosze o szybką odpowiedz z góry dziekuje:)
ramiona koąta APB sa styczne do okręgu o śerodku O w punktach A i B. oblicz obwód czworokąta o APB wiedzac ze promień okręgu ma długość 2 cm i jest trzy raz krutszy od odcina OP
okregi styczne 2
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
okregi styczne 2
Odcinek |PB| obliczasz z tw. pitagorasa czyli:
\(\displaystyle{ 6^2-2^2=|PB|^2\\
|PB|=\sqrt{32}}\)
\(\displaystyle{ |PB|=|AP|\\
O=2*2+2*\sqrt{32}}\)
\(\displaystyle{ 6^2-2^2=|PB|^2\\
|PB|=\sqrt{32}}\)
\(\displaystyle{ |PB|=|AP|\\
O=2*2+2*\sqrt{32}}\)