Wyznaczanie czy punkty są współliniowe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Valiors
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 3 paź 2012, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznaczanie czy punkty są współliniowe

Post autor: Valiors »

Siema. Może mi ktoś od podstaw wytłumaczyć jak obliczyć czy 3 punkty są współliniowe? Bardzo proszę, o możliwie jak najprostszy sposób, ponieważ jestem dopiero w 1 klasie gimnazjum. Dodam na początek, że musi to być sposób, który da się zapisać za pomocą podstawowych działań, gdyż muszę właśnie stworzyć program, który obliczy te zadanie.

PS: Wiem, że na forum jest dużo tematów o obliczaniu tego, lecz mało z tego rozumiem, a poza tym są to sposoby z wykorzystaniem rozwiązywania równań, a to odpada.
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Wyznaczanie czy punkty są współliniowe

Post autor: bb314 »

A jak masz te trzy punkty zadane?
Valiors
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 3 paź 2012, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznaczanie czy punkty są współliniowe

Post autor: Valiors »

Nie mam żadnych punktów zadanych. Zrozum, że ja muszę napisać program, który będzie to obliczał, więc liczby są dowolne (ale muszą być całkowite).
kurczaczyca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 11 wrz 2012, o 11:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Wyznaczanie czy punkty są współliniowe

Post autor: kurczaczyca »

Może to być na przysłowiowego "chama"?
Valiors
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 3 paź 2012, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznaczanie czy punkty są współliniowe

Post autor: Valiors »

Na "chama" znaczy jak?
kurczaczyca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 11 wrz 2012, o 11:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Wyznaczanie czy punkty są współliniowe

Post autor: kurczaczyca »

Jeśli nie masz pojęcia o macierzach i wyznaczniku macierzy i nazywając punkty \(\displaystyle{ \left( x_1 , y_1\right)}\) , \(\displaystyle{ \left( x_2 , y_2\right)}\) , \(\displaystyle{ \left( x_3 , y_3\right)}\) to najprostszy sposób jest taki: \(\displaystyle{ x_1 \cdot y_2 +x_2 \cdot y_3 + x_3 \cdot y_1 - x_3 \cdot y_2-x_1 \cdot y_3-x_2 \cdot y_1 =0}\)
Jeśli ten warunek jest spełniony to punkty są współliniowe.
Valiors
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 3 paź 2012, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznaczanie czy punkty są współliniowe

Post autor: Valiors »

Dzięki!
ODPOWIEDZ