styczne do wykresu funkcji

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

styczne do wykresu funkcji

Post autor: Vixy »

Prosta k jest styczna do wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)=-x^2+2x}\) w punkcie A i jest prostopadła do stycznej do wykresu funkcji f poprowadzonej w punkcie B(0,0).Napisz równanie prostej k..


w tym zadaniu wyszło mi \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x+\frac{25}{16}}\)


czy wam tez tyle wychodzi
Awatar użytkownika
Plant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
Pomógł: 70 razy

styczne do wykresu funkcji

Post autor: Plant »

Pasuje. Twoja prosta jest prostopadła do y=-2x+2 i ma z wykresem \(\displaystyle{ f(x)=-x^2+2x}\) jeden punkt wspólny.
ODPOWIEDZ