Witam
Mam mały problem potrzebuje obrocic punkt na ukladzie współrzednych o dany kat \(\displaystyle{ \alpha}\) wzgledem punktu \(\displaystyle{ ax,ay}\) .
Stosuje taki wzor
\(\displaystyle{ x_1=x \cos \alpha - y \sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ y_1=x \sin \alpha + y \cos \alpha}\)
problem w tym ze obracanie odbywa sie wzgledem poczatku ukladu wspołrzednych .
Ktos wie jak jak dolozyc do tego wzoru zeby obrot byl wzgledem ax,ay ?
Obrot o dany kat wzgledem punktu x,y
- 2gatunek
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 30 maja 2011, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 3 razy
Obrot o dany kat wzgledem punktu x,y
Ostatnio zmieniony 4 paź 2012, o 00:08 przez pyzol, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Obrot o dany kat wzgledem punktu x,y
Przesuń do układu współrzędnych, obróć, a potem wróć. Taka idea. Możesz poszukać po postach:
305006.htm#p4958980
Tutaj koleżanka podała wrory.
305006.htm#p4958980
Tutaj koleżanka podała wrory.
- 2gatunek
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 30 maja 2011, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 3 razy
Obrot o dany kat wzgledem punktu x,y
Znalazłem rozwiązanie .
\(\displaystyle{ x_1 = (x-x_u) \cdot \cos (\alpha) - (y-y_u) \cdot \sin (\alpha)+x_u;\\
y1 = (x-x_u) \cdot \sin (\alpha) + (y-y_u) \cdot \cos (\alpha)+y_u;}\)
Pozdr
\(\displaystyle{ x_1 = (x-x_u) \cdot \cos (\alpha) - (y-y_u) \cdot \sin (\alpha)+x_u;\\
y1 = (x-x_u) \cdot \sin (\alpha) + (y-y_u) \cdot \cos (\alpha)+y_u;}\)
Pozdr
Ostatnio zmieniony 4 paź 2012, o 14:51 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.