Witam! mam problem z zadaniem:
Dany jest odcinek o końcach \(\displaystyle{ A=(-1,-7)}\), \(\displaystyle{ B=(3,-11)}\). Wyznacz punkty \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ R}\) dzielące odcinek \(\displaystyle{ AB}\) na trzy równe części.
Poproszę o wskazówki i ew. wytłumaczenie czemu tak a nie inaczej
Podział odcinka na trzy części
Podział odcinka na trzy części
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2012, o 00:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Podział odcinka na trzy części
Szybko z wektorów: \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \vec{AB}= \vec{AP}}\).
Podział odcinak na trzy części
Zanim założyłam wątek już tak zrobiłam, obliczyłam odległość między punktami \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) (wyszło \(\displaystyle{ |AB|=4 \sqrt{2}}\) ), zapisałam że \(\displaystyle{ \frac{1}{3} |AB|= |AP|}\), oznaczyłam punkt \(\displaystyle{ P}\) jako \(\displaystyle{ P=(x,y)}\) i wyznaczyłam wzór na odległość punktu \(\displaystyle{ |AP|= \sqrt{ (x+1)^2 + (y+7)^2 }}\) , podstawiłam za \(\displaystyle{ |AP|= \frac{1}{3} \cdot 4 \sqrt{2}}\) i utknęłam.
Czy moje rozumowanie jest dobre? Jeśli tak to co dalej?
Czy moje rozumowanie jest dobre? Jeśli tak to co dalej?
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2012, o 22:56 przez kamil13151, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Podział odcinka na trzy części
Zauważ, że uzyskujesz równanie z dwiema niewiadomymi, które jest nierozwiązywalne w takiej postaci, musisz uzależnić jedną zmienną od drugiej albo dodać kolejne równanie, które ma być spełniane uzyskując układ równań. Wyznacz prostą, na której leżą dane punkty.
Po nauczeniu się tego sposobu proponuję jednak zapoznanie się z moim, jest znacznie szybszy.
Po nauczeniu się tego sposobu proponuję jednak zapoznanie się z moim, jest znacznie szybszy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1407
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 83 razy
Podział odcinka na trzy części
Strasznie autor wątku komplikuje zadanie.
\(\displaystyle{ 3-(-1)=4 \ \ (-7)-(-11)=4}\)
Rozpatrując trójkąty prostokątne \(\displaystyle{ ABC, APD, ARE}\) o przyprostokątnych równoległych do osi układu, z tw. talesa \(\displaystyle{ P=\left( -1+ \frac{4}{3},-7- \frac{4}{3}\right) = \left( \frac{1}{3},-8 \frac{1}{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ R=\left( -1+ \frac{2 \cdot 4}{3},-7- \frac{2 \cdot 4}{3}\right) = \left(1 \frac{2}{3},-9 \frac{2}{3} \right)}\)
Jest też konsrukcja podziału odcinka na równe części. Wynika to z tw. Talesa.
\(\displaystyle{ 3-(-1)=4 \ \ (-7)-(-11)=4}\)
Rozpatrując trójkąty prostokątne \(\displaystyle{ ABC, APD, ARE}\) o przyprostokątnych równoległych do osi układu, z tw. talesa \(\displaystyle{ P=\left( -1+ \frac{4}{3},-7- \frac{4}{3}\right) = \left( \frac{1}{3},-8 \frac{1}{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ R=\left( -1+ \frac{2 \cdot 4}{3},-7- \frac{2 \cdot 4}{3}\right) = \left(1 \frac{2}{3},-9 \frac{2}{3} \right)}\)
Jest też konsrukcja podziału odcinka na równe części.
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2012, o 00:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Podział odcinka na trzy części
A, już rozumiem Po prostu wróciłam po dłuższej nieobecności do szkoły i dostaliśmy plik zadań do rozwiązania, a niestety ominęły mnie lekcje o wektorach, więc wszystko próbowałam liczyć z tego co wcześniej umiałam.
Dzięki za pomoc
Dzięki za pomoc