Równanie prostej równoległej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
BartekBartek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 wrz 2012, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Równanie prostej równoległej

Post autor: BartekBartek »

Witam.
Zadanie brzmi: Napisz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu : -3x+y-4=0 i przechodzącej przez punkt P=(-1,-4).
Wiem, że proste będą ||, gdy A1B2-A2B1=0, z czego otrzymujemy, że A2=-3B2 (o ile się nie mylę).

Proszę o jakieś podpowiedzi jak ugryźć to najprostsze zadanie - pustka w głowie po wakacjach.-- 23 wrz 2012, o 16:15 --Już mam.
Oczywiście wystarczyło przekształcić do postaci: y=ax+b.
Z równania -3x+y-4 zostawiamy y z lewej strony, resztę przenosimy na prawą i idzie jak z płatka.

Pozdrawiam.
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Równanie prostej równoległej

Post autor: 777Lolek »

BartekBartek pisze:Witam.
Zadanie brzmi: Napisz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu : -3x+y-4=0 i przechodzącej przez punkt P=(-1,-4).
Wiem, że proste będą ||, gdy A1B2-A2B1=0, z czego otrzymujemy, że A2=-3B2 (o ile się nie mylę).

Proszę o jakieś podpowiedzi jak ugryźć to najprostsze zadanie - pustka w głowie po wakacjach.
Nie rozumiem o co chodzi z tym "A1B2" itd., no ale mniejsza o to.
Dwie proste są równoległe kiedy mają taki sam współczynnik kierunkowy (\(\displaystyle{ a}\)), czyli w tym przypadku ( \(\displaystyle{ y=3x+4}\) ) będzie to \(\displaystyle{ 3}\) . Masz już \(\displaystyle{ a}\) drugiej prostej, teraz potrzebujesz \(\displaystyle{ b}\) . Podstaw pod tą funkcję współrzędne punktu P i dostaniesz \(\displaystyle{ b}\) , a wtedy masz już równanie tej równoległej.
ODPOWIEDZ