Jak rozwiązać to zadanie? Próbowałam policzyć pochodną i podstawić do wzoru na styczną, ale nie wyszło.
Napisz równanie stycznej do okręgu \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = 4}\) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A(4, 0)}\)
Styczna do okręgu w punkcie
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Styczna do okręgu w punkcie
Spróbuj rozwiązać układ równań:
prosta przechodząca przez \(\displaystyle{ (4;0) \ : \ \ y-0=a(x-4)}\)
i rownanie okręgu.Układ musi mieć jedno rozwiązanie ,więc delta powinna być równa zero. z tego warunku policzysz parametr \(\displaystyle{ a}\).
prosta przechodząca przez \(\displaystyle{ (4;0) \ : \ \ y-0=a(x-4)}\)
i rownanie okręgu.Układ musi mieć jedno rozwiązanie ,więc delta powinna być równa zero. z tego warunku policzysz parametr \(\displaystyle{ a}\).
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2012, o 09:02 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a.
Powód: Brak LaTeX-a.