Równanie płaszczyzny z trzech punktów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
this
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 30 sie 2012, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Równanie płaszczyzny z trzech punktów

Post autor: this »

Witam.
Mając trzy punkty w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\) mam znaleźć równanie płaszczyzny.
Nie mam problemu ze zrobieniem tego, w książce mam ładnie opisane jak to zrobić:
Po prostu montuje z tego układ równań gdzie niewiadome to współrzędne punktów = 1.
Np. z punktów:
\(\displaystyle{ (15,5,2)(6,2,1)(10,3,2)}\)
Robi się układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases}15x+5y+2z=1\\6x+2y+z=1\\10x+3y+2z=1 \end{cases}}\)
Potem zredukować itd. i wychodzi równanie.
Wszystko ładnie, tylko nie rozumiem co te jedynki reprezentują, skąd się wzięły, dlaczego =1?

Dzięki.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, o 11:15 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Równanie płaszczyzny z trzech punktów

Post autor: scyth »

Wynika to z macierzowego zapisu płaszczyzny. Jest to wytłumaczone na wikipedii:
... rzy_punkty
this
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 30 sie 2012, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Równanie płaszczyzny z trzech punktów

Post autor: this »

Jest to opisane jako "płaszczyzna przechodząca przez trzy punkty", tak się zastanawiam: czy to działa tylko dla trzech punktów w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\), czy zadziała też jeżeli mamy \(\displaystyle{ n}\) punktów w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^n}\)?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równanie płaszczyzny z trzech punktów

Post autor: »

this pisze:Np. z punktów:
\(\displaystyle{ (15,5,2)(6,2,1)(10,3,2)}\)
Robi się układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases}15x+5y+2z=1\\6x+2y+z=1\\10x+3y+2z=1 \end{cases}}\)
Nigdy nie słyszałem o takiej metodzie - dziwna to zresztą metoda, z której wynika, że płaszczyzna przechodząca przez punkty \(\displaystyle{ (1,0,0),(0,1,0),(0,0,1)}\) składa się z jednego punktu \(\displaystyle{ (1,1,1)}\).

Musiałeś coś pokręcić.

Q.
this
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 30 sie 2012, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Równanie płaszczyzny z trzech punktów

Post autor: this »

Jeżeli płaszczyzna przechodzi przez \(\displaystyle{ (1,0,0), (0,1,0), (0,0,1)}\) to wg. tej metody będzie miała postać:
\(\displaystyle{ x+y+z=1}\)
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, o 02:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równanie płaszczyzny z trzech punktów

Post autor: »

A, czyli zamiast \(\displaystyle{ x,y,z}\) zapewne powinno być \(\displaystyle{ A,B,C}\) - bo wyznaczamy wektor normalny płaszczyzny.

Zamiast jedynki może stać dowolna stała, byle w każdym równaniu taka sama - równania te są bowiem postaci:
\(\displaystyle{ Ax_i+By_i+Cz_i=-D}\)
gdzie niewiadomymi są \(\displaystyle{ A,B,C}\).

Metoda psuje się jednak, gdy płaszczyzna przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ (0,0,0)}\)

Q.
this
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 30 sie 2012, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Równanie płaszczyzny z trzech punktów

Post autor: this »

Ok, dzięki, powoli mi się rozjaśnia.
Jeszcze tylko pozwolę sobie powtórzyć wcześniejsze pytanie: czy to działa też z większą liczbą wymiarów?
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, o 02:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wymiary są (w tym przypadku) policzalne, więc liczbą a nie ilością.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równanie płaszczyzny z trzech punktów

Post autor: »

Tak, trzeba tylko pamiętać, że gdy jesteśmy w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^n}\), to \(\displaystyle{ n}\) punktów wyznacza hiperpłaszczyznę, a nie płaszczyznę i podobnie jak poprzednio metoda nie działa gdy ta hiperpłaszczyzna przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ (0,0,\ldots , 0)}\).

Q.
ODPOWIEDZ