Wyznacz miary kątów trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz miary kątów trójkąta
Witam,
mamy trójkąt rozpięty na wektorach \(\displaystyle{ \vec{u}=[3;-2], \vec{v}=[1;10]}\) - trzeba znaleźć kąty
Jak się do tego zabrać?
mamy trójkąt rozpięty na wektorach \(\displaystyle{ \vec{u}=[3;-2], \vec{v}=[1;10]}\) - trzeba znaleźć kąty
Jak się do tego zabrać?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2012, o 20:09 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Warto wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczać między tagami[latex], [/latex] . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Warto wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczać między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wyznacz miary kątów trójkąta
Wskazówka:
Oblicz współrzędne trzeciego wektora. Skorzystaj z iloczynu skalarnego.
Oblicz współrzędne trzeciego wektora. Skorzystaj z iloczynu skalarnego.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wyznacz miary kątów trójkąta
Na początek oblicz miarę kąta pomiędzy tymi podanymi wektorami (możesz zrobić sobie rysunek i narysować te dwa wektory).
Jak nie pamiętasz wzoru na iloczyn skalarny, to poszukaj w zeszycie lub podręczniku.
Jak nie pamiętasz wzoru na iloczyn skalarny, to poszukaj w zeszycie lub podręczniku.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wyznacz miary kątów trójkąta
\(\displaystyle{ \vec{u}\circ \vec{v} =|\vec{u}| \cdot|\vec{v}| \cdot \cos{\angle{(\vec{u}; \vec{v})}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
Wyznacz miary kątów trójkąta
Aby obliczyć kąt między wektorami \(\displaystyle{ \vec{u}}\) i \(\displaystyle{ \vec{v}}\), najłatwiej jest skorzystać z definicji iloczynu skalarnego: \(\displaystyle{ \vec{u}\circ \vec{v} =|\vec{u}| \cdot|\vec{v}| \cdot \cos{\angle{(\vec{u}; \vec{v})}}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ \vec{u}\circ \vec{v} =6-20=-14 \\
\left| \vec{u}\right| = \sqrt{3 ^{2} + \left( -2\right) ^{2} }= \sqrt{13}}\)
Tak samo wyliczasz długość wektora \(\displaystyle{ \vec{v}}\), a następnie obliczasz \(\displaystyle{ \cos{\angle{(\vec{u}; \vec{v})}}}\) z definicji.
Obliczasz współrzędne trzeciego wektora, a dalej liczysz już tam samo.
Czyli:
\(\displaystyle{ \vec{u}\circ \vec{v} =6-20=-14 \\
\left| \vec{u}\right| = \sqrt{3 ^{2} + \left( -2\right) ^{2} }= \sqrt{13}}\)
Tak samo wyliczasz długość wektora \(\displaystyle{ \vec{v}}\), a następnie obliczasz \(\displaystyle{ \cos{\angle{(\vec{u}; \vec{v})}}}\) z definicji.
Obliczasz współrzędne trzeciego wektora, a dalej liczysz już tam samo.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wyznacz miary kątów trójkąta
Drobny błąd rachunkowy, bo:
\(\displaystyle{ \vec{u}\circ \vec{v} =3-20=-17}\)
\(\displaystyle{ \vec{u}\circ \vec{v} =3-20=-17}\)