Sprawdz czy punkt B należy płaszczyznie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dbreak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 gru 2010, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ldz

Sprawdz czy punkt B należy płaszczyznie

Post autor: dbreak »

Witam, mam zadanie w, którym podana jest płaszczyzna \(\displaystyle{ \pi = -4x + 4z + 4 = 0}\) muszę sprawdzić czy punkt \(\displaystyle{ B(0,0,0)}\) należy do tej płaszczyzny. Czy wystarczy po prostu podstawić dane pod x,y,z i sprawdzić czy równanie się zgadza, czyli 0=0?
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Sprawdz czy punkt B należy płaszczyznie

Post autor: justynian »

tak wystarczy, płaszczyzna to chyba \(\displaystyle{ \pi : -4x + 4z + 4 = 0}\)
ODPOWIEDZ