Proszę o pomoc w zadaniu:
Prosta \(\displaystyle{ l_{1}}\) przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ A=(-3,2,5)}\) i jest prostopadła do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi _{1}}\) o równaniu \(\displaystyle{ 4x+y-3z+13=0}\). Prosta \(\displaystyle{ l_{2}}\) przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ A=(-3,2,5)}\) i jest prostopadła do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi _{2}}\) o równaniu \(\displaystyle{ x-2y+z-11=0}\).
a) Napisać równania prostych \(\displaystyle{ l_{1}}\) i \(\displaystyle{ l_{2}}\)
b) Znaleźć równanie płaszczyzny na której znajdują się proste \(\displaystyle{ l_{1}}\) i \(\displaystyle{ l_{2}}\).
Proszę o wyjaśnienie jak to zrobić krok po kroku.
Równanie prostych prostopadłych do płaszczyzny.
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
Równanie prostych prostopadłych do płaszczyzny.
a)
wektor prospotadły do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi _{1}}\) to wektor \(\displaystyle{ \vec{n}=\left[ 4, 1, -3\right]}\). Z treści wynika, że wektor \(\displaystyle{ \vec{n}}\) jest równoległy do prostej \(\displaystyle{ l _{1}}\). Mamy więc wszystko, żeby napisać równanie prostej.
\(\displaystyle{ l _{1}: \frac{x-(-3)}{4} = \frac{y-2}{1} = \frac{z-5}{-3}}\)
analogicznie postępujesz z prostą \(\displaystyle{ l _{2}}\)
b)
gdy będziesz znał przepisy prostych \(\displaystyle{ l _{1}}\) i \(\displaystyle{ l _{2}}\), korzystasz z parametrycznego równania płaszczyzny:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=x _{0} + v _{x} \cdot t + u _{x} \cdot s \\
y=y _{0} + v _{y} \cdot t + u _{y} \cdot s \\
z=z _{0} + v _{z} \cdot t + u _{z} \cdot s \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ t, s \in R}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ A=(x _{0}, y _{0}, z _{0})}\), w tym przypadku \(\displaystyle{ A=(-3,2,5)}\)
wektory \(\displaystyle{ \vec{v}}\) i \(\displaystyle{ \vec{u}}\), to wektory kierunkowe prostych \(\displaystyle{ l _{1}}\) i \(\displaystyle{ l _{2}}\), w tym przypadku \(\displaystyle{ \vec{v}=\vec{n}=\left[ 4, 1, -3\right]}\)
wektor prospotadły do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi _{1}}\) to wektor \(\displaystyle{ \vec{n}=\left[ 4, 1, -3\right]}\). Z treści wynika, że wektor \(\displaystyle{ \vec{n}}\) jest równoległy do prostej \(\displaystyle{ l _{1}}\). Mamy więc wszystko, żeby napisać równanie prostej.
\(\displaystyle{ l _{1}: \frac{x-(-3)}{4} = \frac{y-2}{1} = \frac{z-5}{-3}}\)
analogicznie postępujesz z prostą \(\displaystyle{ l _{2}}\)
b)
gdy będziesz znał przepisy prostych \(\displaystyle{ l _{1}}\) i \(\displaystyle{ l _{2}}\), korzystasz z parametrycznego równania płaszczyzny:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=x _{0} + v _{x} \cdot t + u _{x} \cdot s \\
y=y _{0} + v _{y} \cdot t + u _{y} \cdot s \\
z=z _{0} + v _{z} \cdot t + u _{z} \cdot s \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ t, s \in R}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ A=(x _{0}, y _{0}, z _{0})}\), w tym przypadku \(\displaystyle{ A=(-3,2,5)}\)
wektory \(\displaystyle{ \vec{v}}\) i \(\displaystyle{ \vec{u}}\), to wektory kierunkowe prostych \(\displaystyle{ l _{1}}\) i \(\displaystyle{ l _{2}}\), w tym przypadku \(\displaystyle{ \vec{v}=\vec{n}=\left[ 4, 1, -3\right]}\)
Równanie prostych prostopadłych do płaszczyzny.
Czy wektorem prostopadłym do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi _{2}}\) będzie wektor \(\displaystyle{ \vec{m} =[1,-2,1]}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 14 wrz 2012, o 10:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 8 razy
Równanie prostych prostopadłych do płaszczyzny.
Tak.gugusiia pisze:Czy wektorem prostopadłym do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi _{2}}\) będzie wektor \(\displaystyle{ \vec{m} =[1,-2,1]}\)?