okregi i trojkat

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Breshka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 mar 2007, o 21:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

okregi i trojkat

Post autor: Breshka »

czesc mam pewie problem z rozwiazaniem zadanka. jakby ktos byl w stanie pomoc go rozwiazac z gory dziekuje!!
zadanie brzmi nastepujaco:
1)dane sa dwa kola opisane nierownosciami:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}\leqslant4}\) i \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-8x+12\leqslant0}\)
oraz trojkat, ktorego boki zawieraja sie w prostych o rownaniach:
\(\displaystyle{ y=\sqrt{3}x}\), \(\displaystyle{ y=-\sqrt{3}x+4\sqrt{3}}\) i\(\displaystyle{ y=0}\).
oblicz obwod i pole tej czesci trojkata, ktora nie zawiera sie w zadnym z kol.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

okregi i trojkat

Post autor: Lady Tilly »

koła te są styczne do siebie w punkcie a=(2,0) mają promienie tej samej długości, środki tych kół są jednocześnie wierzchołakmi trójkąta (dokładniej są końcami odcinka będącego podstawą). Trzeci wierzchołek leży w punkcie przecięcia się owych prostych czyli w punkcie B(2;2√3) jest to trójkąt równoramienny. Wycinki kół, zawierające się w trójkącie mają to samo pole. Korzystając z tych wskazówek łatwo już wyznaczyć pole szukanej części.
ODPOWIEDZ