Dlugosc wektora
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 16 cze 2012, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
Dlugosc wektora
Mam problem z zadaniem
Znaleźc długośc wektora \(\displaystyle{ \vec{a} =5 \vec{p} -4 \vec{q}}\) jezeli wiadomo, ze \(\displaystyle{ \left| \vec{p} \right| =2, \left| \vec{q} \right| =5}\) oraz kąt \(\displaystyle{ (\vec{p} , \vec{q} )=\frac23 \pi}\)
Znaleźc długośc wektora \(\displaystyle{ \vec{a} =5 \vec{p} -4 \vec{q}}\) jezeli wiadomo, ze \(\displaystyle{ \left| \vec{p} \right| =2, \left| \vec{q} \right| =5}\) oraz kąt \(\displaystyle{ (\vec{p} , \vec{q} )=\frac23 \pi}\)
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2012, o 22:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \frac.
Powód: Poprawa wiadomości: \frac.
Dlugosc wektora
Narysuj to sobie i skorzystaj z odpowiedniego trójkąta wraz z twierdzeniem cosinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 16 cze 2012, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
Dlugosc wektora
A jest sposob zeby skorzystac z rachunku wektorowego? Bo twierdzenie cosinusow uzywalismy na geometri a tu mam na analityczna
Dlugosc wektora
A masz współrzędne? Można by je wprowadzić np. biorąc \(\displaystyle{ \vec{p}=[2,0]}\) i wyliczając (znając kąt) współrzędna wektora \(\displaystyle{ \vec{q},}\) ale to bardzo dziwny sposób rozwiązywania. Można też skorzystać z liczb zespolonych i mam wrażenie, że wtedy dokładne współrzędne nie byłyby potrzebne, ale tu o naturze liczb zespolonych trzeba trochę wiedzieć. Więc nie polecam. Szkoda jechać do Gdyni przez Warszawę (z Gdańska jesteś, jak mówisz )
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 16 cze 2012, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
Dlugosc wektora
No masz racje. W koncu kazde rozumowanie doprowadzajace do dobrego wyniku jest dobre. dzieki za pomoc
Dlugosc wektora
Ścieląc łóżko wpadłem na sposób z wykorzystaniem iloczynu skalarnego i jego własności. Możesz obliczyć łatwo iloczyn \(\displaystyle{ \vec{p}\circ\vec{q}}\) i zauważ, że \(\displaystyle{ \vec{a}\circ\vec{a}=|a|^2.}\) Czy to wystarczy, czy Ci rozpisać? To chyba jest ten prostszy sposób, o który pytałeś.
Rozpiszę, pomijam strzałki.
Mamy \(\displaystyle{ p\circ p=|p|^2=4,\;q\circ q=|q|^2=25,\;\cos\frac{2\pi}{3}=-\frac{1}{2}}\)
Na iloczynach skalarnych liczymy jak na wyrażeniach algebraicznych.
\(\displaystyle{ |5p-4q|^2=(5p-4q)\circ(5p-4q)=25|p|^2-2\cdot 20 p\circ q+16|q|^2=\\
=25\cdot 4-40\cdot 2\cdot 5\cdot\frac{1}{2}+16\cdot 25=300}\)
A więc długość naszego wektora to \(\displaystyle{ \sqrt{300}=10\sqrt{3}}\)
Czy tak? Chyba, że się w szybkich rachunkach pomyliłem.
Czy widzisz identyczne rachunki, jak przy wykorzystaniu tw. cosinusów? Nieprzypadkowo. Twierdzenie to można udowodnić na iloczynach skalarnych w identyczny sposób. Spróbuj.
Zwiewam do usypiania dzieci
Rozpiszę, pomijam strzałki.
Mamy \(\displaystyle{ p\circ p=|p|^2=4,\;q\circ q=|q|^2=25,\;\cos\frac{2\pi}{3}=-\frac{1}{2}}\)
Na iloczynach skalarnych liczymy jak na wyrażeniach algebraicznych.
\(\displaystyle{ |5p-4q|^2=(5p-4q)\circ(5p-4q)=25|p|^2-2\cdot 20 p\circ q+16|q|^2=\\
=25\cdot 4-40\cdot 2\cdot 5\cdot\frac{1}{2}+16\cdot 25=300}\)
A więc długość naszego wektora to \(\displaystyle{ \sqrt{300}=10\sqrt{3}}\)
Czy tak? Chyba, że się w szybkich rachunkach pomyliłem.
Czy widzisz identyczne rachunki, jak przy wykorzystaniu tw. cosinusów? Nieprzypadkowo. Twierdzenie to można udowodnić na iloczynach skalarnych w identyczny sposób. Spróbuj.
Zwiewam do usypiania dzieci
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 16 cze 2012, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
Dlugosc wektora
Dzieki wielkie. Dokladnie tyle samo mi wychodzilo z tw cosinusow. Ale na Geometrie Analityczna ten bedzie odpowiedniejszy. Dzieki jeszcze raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 30 sty 2016, o 14:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia, Pomorskie
Dlugosc wektora
Gdzie zniknął ten minus z cosinusa?szw1710 pisze: \(\displaystyle{ \cos\frac{2\pi}{3}=-\frac{1}{2}}\)
.
.
.
Na iloczynach skalarnych liczymy jak na wyrażeniach algebraicznych.
\(\displaystyle{ |5p-4q|^2=(5p-4q)\circ(5p-4q)=25|p|^2-2\cdot 20 p\circ q+16|q|^2=\\
=25\cdot 4-40\cdot 2\cdot 5\cdot\frac{1}{2}+16\cdot 25=300}\)
Dlugosc wektora
No właśnie uciekł minus przy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\). A więc będzie to \(\displaystyle{ \sqrt{700}}\)