Wzór na odległość punktu od prostej, odległość prost
Wzór na odległość punktu od prostej, odległość prost
Potrzebuję wzory na odległość punktu od prostej, odległość dwóch prostych... Najbardziej usatysfakcjonowałby mnie link do jakiejś strony z wzorami z geometrii analitycznej. Z góry dziękuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 1361
- Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Litzmannstadt
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Wzór na odległość punktu od prostej, odległość prost
Masz 2 proste: y=ax+b i y=ax+c. Proste tworzą z osią x kąt alpha, z osią y kąt betha=90-alpha.
Odległość 2 punktów o tym samym x wynosi p=c-b.
wiedząc, że a=tg(alpha), łatwo udowodnić, że tg(betha)=ctg(alpha)
narysowawszy to sobie, pięknie widać, że odległość prostych od siebie wynosi h=p*sin(betha)
Podobnie z punktem, tylko musisz znaleźć punkt na danej prostej o tym samym x i policzyć różnicę y-greków, to będzie twoje p. Dalej tak samo.
Mam nadzieję, że dasz sobie radę z przerobieniem tangensa na sinus.
Odległość 2 punktów o tym samym x wynosi p=c-b.
wiedząc, że a=tg(alpha), łatwo udowodnić, że tg(betha)=ctg(alpha)
narysowawszy to sobie, pięknie widać, że odległość prostych od siebie wynosi h=p*sin(betha)
Podobnie z punktem, tylko musisz znaleźć punkt na danej prostej o tym samym x i policzyć różnicę y-greków, to będzie twoje p. Dalej tak samo.
Mam nadzieję, że dasz sobie radę z przerobieniem tangensa na sinus.