Znaleźć równanie stożkowej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
edik_ua
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 12 wrz 2012, o 11:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Znaleźć równanie stożkowej

Post autor: edik_ua »

Prosze bardzo pomóc mi rozwiązać te zadanie, bo mam poprawke i nie wiem jak to robic!
a) Znaleźć równanie stożkowej \(\displaystyle{ \varepsilon}\) na \(\displaystyle{ E^2}\) mając dane ognisko \(\displaystyle{ F(-1,0)}\), kierownicę \(\displaystyle{ k:x+4=0}\) oraz mimośrodzie \(\displaystyle{ E=\frac{1}{2}}\).
b) znaleźć równanie prostej biegunowej punktu \(\displaystyle{ T \left( -1, \frac{3}{2} \right)}\) względem stożkowej \(\displaystyle{ E:3x^2+4y^2=12}\) i podać nazwe!
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2012, o 11:25 przez scyth, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Znaleźć! Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Znaleźć równanie stożkowej

Post autor: bartek118 »

Są na to gotowe wzory, wystarczy google
ODPOWIEDZ