Witam,
mam takie zadanie rysunek i takie wytłumaczenie zadania, nie rozumiem w nim tylko tego
co jest zaznaczone na poniższym rysunku na czerwono.
Skąd się to bierze?
Rysunek:
Wyznaczam najpierw równanie prostych w których zawierają się boki trojkąta ABC.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0=-4a+b\\ -4=b\end{cases}}\)
Zatem a=-1, a b=-4
równanie prostej AB ma zapis:\(\displaystyle{ y=-x-4}\)
Dalej powinno być coś takiego, że równanie prostej BC : \(\displaystyle{ y=x-6}\) , ze to ze wsględu na kąt prosty, ale ja nie wiem dlaczego tak i nie rozumiem dlaczego ma tu być \(\displaystyle{ y=x-6}\) , z czego to wynika?MOżecie mi wytlumaczyc jaki wplyw ma kąt prosty?
pozdrawiam,
Damian
Jak opisywac geometrycznie figury?- Z czego to wynika?
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawierzbie
- Podziękował: 13 razy
Jak opisywac geometrycznie figury?- Z czego to wynika?
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2012, o 22:44 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- AloneAngel
- Użytkownik
- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
Jak opisywac geometrycznie figury?- Z czego to wynika?
Jeżeli mamy dwie proste przecinające się pod kątem prostym i jedna z nich ma równanie \(\displaystyle{ y = a_{1}x + b}\), to druga jest postaci \(\displaystyle{ y = -\frac{1}{a_{1}}x +b}\) Poczytaj o warunku prostopadłości dwóch prostych
A wiec nasza prosta \(\displaystyle{ BC}\) jest prostopadła do prostej \(\displaystyle{ -x-4}\). A więc jest postaci:
\(\displaystyle{ y = - \frac{1}{(-1)}x + b \\
\\
y = x + b}\)
Skoro przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ (6,0)}\) to dla \(\displaystyle{ x = 6}\) przyjmie wartość \(\displaystyle{ 0}\). A wiec \(\displaystyle{ 0 = 1 \cdot 6 + b \Rightarrow b = -6}\) A więc prosta na której zawarty jest bok\(\displaystyle{ BC}\) jest postaci \(\displaystyle{ x-6}\).
A wiec nasza prosta \(\displaystyle{ BC}\) jest prostopadła do prostej \(\displaystyle{ -x-4}\). A więc jest postaci:
\(\displaystyle{ y = - \frac{1}{(-1)}x + b \\
\\
y = x + b}\)
Skoro przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ (6,0)}\) to dla \(\displaystyle{ x = 6}\) przyjmie wartość \(\displaystyle{ 0}\). A wiec \(\displaystyle{ 0 = 1 \cdot 6 + b \Rightarrow b = -6}\) A więc prosta na której zawarty jest bok\(\displaystyle{ BC}\) jest postaci \(\displaystyle{ x-6}\).
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2012, o 21:40 przez AloneAngel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawierzbie
- Podziękował: 13 razy
Jak opisywac geometrycznie figury?- Z czego to wynika?
Czy w trzecim Latexie miało być \(\displaystyle{ X}\)?
-- 11 wrz 2012, o 20:21 --
Dzięki zrozumialem, tylko, ze chcialbym ie dowiedziec o tym warunku prostopadłości, ja w sszkole uczylem sie takiego czegoś \(\displaystyle{ a_1 \cdot a_2=1}\), co ma to wspólnego z \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{a_1}+b}\)?
Pytam się bo nie mogę znaleźć jakiegoś dobrego kompedium wiedzy o tym warunku, znalazłem to , ale nic z tamtego nie rozumie, możesz mi scrótowo wyjaśnić?
-- 11 wrz 2012, o 20:21 --
Dzięki zrozumialem, tylko, ze chcialbym ie dowiedziec o tym warunku prostopadłości, ja w sszkole uczylem sie takiego czegoś \(\displaystyle{ a_1 \cdot a_2=1}\), co ma to wspólnego z \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{a_1}+b}\)?
Pytam się bo nie mogę znaleźć jakiegoś dobrego kompedium wiedzy o tym warunku, znalazłem to
Kod: Zaznacz cały
http://www.matematykam.pl/warunek_prostopadlosci.html
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2012, o 07:05 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- AloneAngel
- Użytkownik
- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
Jak opisywac geometrycznie figury?- Z czego to wynika?
Wybacz, że tak późno.
A więc uczyłeś się zapewne w szkole, że dwie proste są prostopadłe, gdy \(\displaystyle{ a_{1} \cdot a_{2} = -1}\). a Jeżeli podzielimy to przez \(\displaystyle{ a_{2}}\) to otrzymujemy \(\displaystyle{ a_{1} = \frac{-1}{a_{2}}}\)
A więc uczyłeś się zapewne w szkole, że dwie proste są prostopadłe, gdy \(\displaystyle{ a_{1} \cdot a_{2} = -1}\). a Jeżeli podzielimy to przez \(\displaystyle{ a_{2}}\) to otrzymujemy \(\displaystyle{ a_{1} = \frac{-1}{a_{2}}}\)