mam problem z następujacym zadaniem zadaniem:
Napisać równanie płaszczyzny , która zawiera prostą
\(\displaystyle{ l:=\begin{cases} x+2+z+2=0 \\
x-y+z+5=0 \end{cases}}\)
i która jest prostopadła do płaszczyzny o równaniu \(\displaystyle{ x+y+z+5=0}\)
Napisać równanie płaszczyzny , która zawiera prostą
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 wrz 2012, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
Napisać równanie płaszczyzny , która zawiera prostą
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2012, o 17:47 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Napisać równanie płaszczyzny , która zawiera prostą
Z równania prostej wyznacz sobie wektor i jakiś punkt z prostej. Z płaszczyzny masz wektor normalny. Te dwa wektory rozpinają szukaną płaszczyznę. No i masz punkt, więc gotowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 wrz 2012, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
Napisać równanie płaszczyzny , która zawiera prostą
jak z równania prostej mam wyznaczyć wektor? co to znaczy, że rozpinają szukaną płaszczyznę?
-- 11 wrz 2012, o 18:28 --
trzeba było chyba wyznaczyć 2 punkty prostej i potem z nich wektor (P). wektor normalny podanej płaszczyzny (n). potem iloczyn wektorowy P x n aby uzyskać wektor prostopadły do nich. no i mając punkt prostej należący do płaszczyzny i wektor prostopadły ułożyć równanie. takie proste a ile się męczyłem to żal
-- 11 wrz 2012, o 18:28 --
trzeba było chyba wyznaczyć 2 punkty prostej i potem z nich wektor (P). wektor normalny podanej płaszczyzny (n). potem iloczyn wektorowy P x n aby uzyskać wektor prostopadły do nich. no i mając punkt prostej należący do płaszczyzny i wektor prostopadły ułożyć równanie. takie proste a ile się męczyłem to żal