W pięciokącie ABCDE dane są wektory:
AB=[5,4], CB=[2,-4], CD=[-4,0], EA=[0,-5]
a) znajdź współrzędne wektora ED
b) oblicz współrzędne wektorów AC, EB, CE, BD.
c) znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków pięciokąta, jeśli E=(-2,3)
współrzędne wektora
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
współrzędne wektora
a)
\(\displaystyle{ \vec{ED}=\vec{EA}+\vec{AB}-\vec{CB}+\vec{CD}}\)
[ Dodano: 4 Marzec 2007, 18:56 ]
b)
\(\displaystyle{ \vec{AC}=\vec{AB}-\vec{CB} \\ \vec{EB}=\vec{EA}+\vec{AB} \\ \vec{CE}=\vec{CB}-\vec{AB}-\vec{EA} \\ \vec{BD}=-\vec{CB}+\vec{CD}}\)
[ Dodano: 4 Marzec 2007, 19:01 ]
A=(-2+0;3+(-5))=(-2;-2)
B=(-2+5;-2+4)=(3;2)
C=(3+(-2);2+4)=(1;6)
D=(1+(-4);6+0)=(-3;6)
\(\displaystyle{ \vec{ED}=\vec{EA}+\vec{AB}-\vec{CB}+\vec{CD}}\)
[ Dodano: 4 Marzec 2007, 18:56 ]
b)
\(\displaystyle{ \vec{AC}=\vec{AB}-\vec{CB} \\ \vec{EB}=\vec{EA}+\vec{AB} \\ \vec{CE}=\vec{CB}-\vec{AB}-\vec{EA} \\ \vec{BD}=-\vec{CB}+\vec{CD}}\)
[ Dodano: 4 Marzec 2007, 19:01 ]
A=(-2+0;3+(-5))=(-2;-2)
B=(-2+5;-2+4)=(3;2)
C=(3+(-2);2+4)=(1;6)
D=(1+(-4);6+0)=(-3;6)