wyznaczenie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
MrScrapdriver
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 wrz 2012, o 12:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

wyznaczenie prostej

Post autor: MrScrapdriver »

witam. mam problem z zadaniem. muszę wyznaczyć prostą przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ P=(2,3,1)}\), równoległą do płaszczyzny \(\displaystyle{ x-y+7z=1}\) i przecinającą prostą
\(\displaystyle{ x+y+z+2=0}\)
\(\displaystyle{ x+2y+3z+5=0}\)
wiecie jak to zrobić?
krejzilejdi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 31 sie 2012, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 2 razy

wyznaczenie prostej

Post autor: krejzilejdi »

równanie prostej napisałabym w postaci parametrycznej za \(\displaystyle{ x_{0},y_{0},z_{0}}\) wstawiasz współrzędne punktu P, iloczyn skalarny wektora kierunkowego prostej (a,b,c)- to co "stoi" przy t- i normalnego płaszczyzny (1,-1,7) musi być równy zero-> z tego 1 równanie i jeszcze wykorzystaj fakt, że prosta się przecina z innymi, to wyliczysz (a,b,c)
MrScrapdriver
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 wrz 2012, o 12:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

wyznaczenie prostej

Post autor: MrScrapdriver »

nie rozumiem. no mam ten punkt P wektor normalny płaszczyzny n[1.-1.7] i wektor tej prostej r[1,-2,1], wiem ze prosta przechodzi przez pkt P wiec do równania prostej podstawiam ten punkt.
czyli
\(\displaystyle{ x=2+at}\)
\(\displaystyle{ y=3+bt}\)
\(\displaystyle{ z=1+ct}\)
wiem ze iloczyn skalarny wektora tej prostej czyli [a,b,c] i wektora płaszczyzny n[1,-1,7] musi sie równać zero czyli
\(\displaystyle{ a-b+7c=0}\)
no ale co dalej? jak mam wykorzystać to ze ta prosta której szukam i ta podana o wektorze r[1,-2,1] się przecinają? jak to policzyć? proszę o pomoc
ODPOWIEDZ