Punkt A jest punktem wspólnym płaszczyzny π:2x-y+2z+15=0 oraz prostej k o wektorze kierunkowym u=[1,-2,3] przechodzącej przez unkt P=(-4,5,6). Punkty B,C,D mają współrzędne odpowiednio: B=(0,0,0) C=(0,-2,1). Oblicz objętość czworościanu ABCD.
Jak to zrobić?
Obliczyć objętość czworościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 8 wrz 2012, o 14:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Obliczyć objętość czworościanu
Znaleźć współrzędne punktu A, i następnie... ja bym liczył z iloczynu zewnętrznego wektorów AB. AC. AD na których rozpięty jest ten czworościan.