Doberek mam takie zadanko
Wyznaczyć rzut wektora \(\displaystyle{ \vec{v}=[1, 3, 4]}\) na płaszczyznę \(\displaystyle{ x + y + z = 0}\).
Wiem jak zrobić rzut punktu, ale jakoś nie umiem sobie wyobrazić jak wygląda rzut wektora i jak się go liczy.
Rzut wektora na płaszczyznę
- lothar1410
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 4 wrz 2012, o 03:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łochów
- Podziękował: 1 raz
Rzut wektora na płaszczyznę
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2012, o 16:38 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Warto wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczać między tagami[latex], [/latex] . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Warto wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczać między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
- lothar1410
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 4 wrz 2012, o 03:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łochów
- Podziękował: 1 raz
Rzut wektora na płaszczyznę
Właśnie widziałem jedno z tych zadań i nie bardzo rozumiem. https://www.matematyka.pl/271239.htm chodzi mi o to jak wyznaczyć te punkty.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Rzut wektora na płaszczyznę
Wybierasz dwa dowolne końce wektora i wyznaczasz współrzędne rzutów obu tych końców - to, jak wspomniałeś, już potrafisz.
Na koniec zapisujesz współrzędne wektora o końcach w otrzymanych rzutach.
Pamiętaj tylko o zachowaniu zgodnego zwrotu danego i wyznaczonego wektora.
Na koniec zapisujesz współrzędne wektora o końcach w otrzymanych rzutach.
Pamiętaj tylko o zachowaniu zgodnego zwrotu danego i wyznaczonego wektora.
- lothar1410
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 4 wrz 2012, o 03:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łochów
- Podziękował: 1 raz
Rzut wektora na płaszczyznę
306456.htm wzorowałem się na tym temacie i zrobiłem tak:
\(\displaystyle{ \left[ - \frac{5}{3} , \frac{1}{3} , \frac{4}{3} \right]}\)
- dałem sobie, że pierwszy punkt mojego wektora będzie w początku układu - czyli \(\displaystyle{ \left[ 0,0,0\right]}\)
- sprowadziłem do postaci parametrycznej \(\displaystyle{ x , y , z}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=t+1 \\ y=t+3 \\ z=t+4 \end{cases}}\) - podstawiłem wartości pod równanie \(\displaystyle{ x+y+z=0}\) - czyli \(\displaystyle{ t+1+t+3+t+4=0}\)
- wyznaczyłem parametr \(\displaystyle{ t=- \frac{8}{3}}\)
- podstawiłem wartość \(\displaystyle{ t}\) pod równania i mi wyszło:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=- \frac{5}{3} \\ y= \frac{1}{3} \\ z= \frac{4}{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \left[ - \frac{5}{3} , \frac{1}{3} , \frac{4}{3} \right]}\)