Wzajemne położenie 3 płaszczyzn

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
orszolka108
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 sie 2012, o 11:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wzajemne położenie 3 płaszczyzn

Post autor: orszolka108 »

Zadanie o treści:

Podać wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), dla których trzy płaszczyzny o równaniach \(\displaystyle{ x+my-3z=0, \ 2x+y+z=0, \ 3x+my-z=0}\) przecinają się w jednym punkcie. Podać jego współrzędne.

I teraz tak. Wiem, ze te płaszczyzny będą się przecinać wtedy gdy \(\displaystyle{ r(A)=R(A|U)=3}\), i kiedy \(\displaystyle{ det \ A \neq 0.}\)

Wychodzi mi, ze dla \(\displaystyle{ m \neq1 \ \ \ R(A)=R(A|U)=3}\), a \(\displaystyle{ det \ A}\) dla \(\displaystyle{ m=1}\) wychodzi mi \(\displaystyle{ 0}\).

I teraz pytanie. Co dalej? Wiem, ze dla \(\displaystyle{ m \neq 1}\) plaszczyzny beda sie przecinac w jednym punkcie, tylko jak mam to teraz wykorzystac do podania wspolrzednych tego punktu?

Prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2012, o 16:59 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Wzajemne położenie 3 płaszczyzn

Post autor: scyth »

Masz trzy równania i trzy niewiadome - rozwiąż więc układ równań (chociaż widać od razu jaki to będzie punkt).
orszolka108
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 sie 2012, o 11:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wzajemne położenie 3 płaszczyzn

Post autor: orszolka108 »

(0,0,0)?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Wzajemne położenie 3 płaszczyzn

Post autor: scyth »

Tak.
ODPOWIEDZ